Friday, November 29, 2013

MASENNUS JA MÄKIKUISMA

Tiesitkö muuten, että Saksassa mäkikuisma on lääkäreiden yleisimmin kirjoittama masennus-lääke? Se on siellä suositumpi kuin reseptilääkkeet.














Moni asiakas, jolla on lievää masennusta on kiittänyt mäkikuismaa, jonka kautta on saanut taas tuntea itsensä omaksi itsekseen ja on sillä tavalla päässyt masennuslääkkeestä eroon. Lääkkeestä hän halusi eroon, koska sivuvaikutuksena tuli "turta" olo ja lähes tunteeton olotila. "Tuntuu kuin olisi päässyt pois loputtomasta pimeydestä kun sain apua mäkikuismasta".1-2 g omega-3-öljyä päivittäin on myös auttanut osaltaan. Nämä voivat toimia vaihtoehtoina, jos lääkkeet eivät auta.

Mäkikuismaa ja siitä tehtyjä valmisteita käytetään sisäisesti muun muassa depressiivisen alakuloisuuden, unihäiriöiden sekä tuska- ja jännitystilojen hoitoon. Mäkikuismalla on huomattavilla potilasmäärillä tehdyissä kliinisissä tutkimuksissa havaittu olevan masennustiloja ehkäisevä, tuskaa lievittävä ja rauhoittava vaikutus. Rohtona käytetään mäkikuisman kukkivia versoja, joissa vaikuttavina aineina ovat hyperisiini eli punainen väriaine (0,1-0,3 %), flavonoidit (mm. hyperosidi ja rutiini), hyperforiini, katekiinityyppiset parkkiaineet, fytosterolit, fenolikarbonihapot ja eteerinen öljy (0,05-0,2%). Mäkikuismaa kasvaa luonnonvaraisena myös Etelä-Suomen kedoilla.

KÄYTTÖ VAIN JOS EI MUUTA LÄÄKITYSTÄ
Mäkikuismalla voi olla yhteisvaikutuksia useiden lääkkeiden kanssa, sillä se laskee muiden lääkkeiden hoidollisia pitoisuuksia maksainduktion kautta ja voi näin heikentää esimerkiksi ehkäisypillereiden, immunosuppressiivien ja HIV-lääkkeiden tehoa. Yhteisvaikutuksia eri lääkeaineiden kanssa ei ole tutkittu laajemmissa tutkimuksissa vaikka mäkikuisma onkin vuosisatoja tunnettu rohto. Yleisen suosituksen mukaan mäkikuismaa tulee nauttia vain, jos muita säännöllisiä lääkityksiä ei ole. Mäkikuisma ei yleensä vaikuta ajokykyyn. Sivuvaikutuksina on havaittu huimausta, väsymystä ja suun kuivumista noin 4–8 prosentilla, levottomuutta, päänsärkyä ja unettomuutta 1–2 prosentilla. Harvoissa tapauksissa voi esiintyä lieviä mahavaivoja, herkkäihoisilla saattaa esiintyä herkistymistä valolle. Mikäli muita haittavaikutuksia ilmenee tai tuotetta otetaan yliannostus, tulee ottaa yhteys lääkäriin.

Asiakaspalautteet, Wikipedia

No comments:

Post a Comment