Wednesday, November 6, 2013

D-VITAMIINITESTI (20 testaajaa)

Dervehdys!                                                                                                           

Halusin tehdä täysin avoimen Facebookissa tapahtuvan D-vitamiinitestin, jossa käyttäjät ovat pääosassa. (FB-LINKKI). Testin tarkoituksena on myös avoimesti kertoa tämän tärkeän vitamiinin vaikutuksesta terveydellemme ja jakaa kokemuksia ja tutkimustietoa edelleen. Olemme onnistuneet nostamaan testihenkilöiden tuloksia erinomaiselle tasolle (---> keskimäärin 141 nmol/l) ja saamani palautteen mukaan tästä on ollut konkreettista hyötyä osallistujille sekä heidän lähipiirilleen. D-vitamiini on kriittisen tärkeä osa terveydenhoitoa sekä sairauksien ehkäisyä. Kun nämä yhteydet nähdään myös virallisella puolella, olemme valistuksessa onnistuneet. 

Myös Itä-Suomen Yliopisto motivoi testin aloittamiseen. He tekivät vuonna 2012 surullisen-kuuluisan D-vitamiinitestin, jonka perusteella tulokset valheellisesti väittivät, että osassa myynnissä olleista valmisteista ei olisi lainkaan D-vitamiinia. Vaikka tutkimus aiheutti turhaa vahinkoa, se toi myös D-vitamiinin tärkeyden entistä voimakkaammin takaisin parrasvaloihin.

Aloitimme avoimen D-vitamiinitestin 30 ihmisellä tammikuussa 2013, josta kiitos kaikille osallistujille. Ideana oli testata keskimääräisiä arvoja ja katsoa miten helposti niitä saa nostettua D3-vitamiinilisällä, joka sisälsi D3-vitamiinia 50 µg sekä ubikinonia 50 mg. Kiitos Natura Media Oy-yhtiölle, jonka tuotteita käytimme. Lääkärikeskus Eloni Turussa toimi myös hienosti ja joustavasti testitulosten suhteen. Osalla jäi testi kesken eri syistä, jonka takia otimme lisäryhmän (10 kpl) syksyllä. Tällä ryhmällä on vielä testi kesken.

20 TESTAAJAN TULOKSET
(taulukko on tahallaan hiukan liian suuri sivuun nähden)

D-vitamiinin syöntiaika oli noin 2-3 kk. Tulokset ovat ryhmän keskiarvoja (20 osallistujaa)
1. Ennen testiä: 87,6 nmol/l
2. Testin jälkeen: 141,4 nmol/l
3. Parannus/ testaaja 53 nmol/l
Huom! Suomalaisten keskiarvo on nykyisin vain noin 45 nmol/l.

D3-vitamiinin nautitut määrät/pvä:
1. Alin annos 50 µg
2. Ylin annos 350 µg
3. Yleisin annos 100 µg
4. Pienin muutos nmol/l arvoissa -5
5. Suurin muutos nmol/l arvoissa +143

Kerttu, D-testin nuorin hymyilee.













Huomattavaa: 17 testaajalla arvot nousivat ja 3 osallistujalla ei muutosta. Testin aikana saimme iloisen viestin eli testin nuorin syntyi testin aikana, joten annos olisi voinut olla suurempi kuin 50 µg, jolloin muutostakin olisi havaittu. Testin pienimmän tulosta emme tiedä, joka sinänsä olisi ollut mielenkiintoinen. Onnittelut lapsesta Henrik & Laura!
Testiin mahtui monenlaista tapahtumaa, elämän koko kirjo oli nähtävissä konkreettisesti. Testaajat-sivustoa ylläpitänyt Juha Orasmaa kuoli syksyllä 2013 vaikean ja pitkän sairauden murtamana. Otamme kaikki testaajat osaa Juhan perheen suruun. Juha oli positiivinen ja hieno ihminen. Juhan unelmana oli, että jonain päivänä Suomen kaikki ihmiset testautettaisiin S-D-25 arvojen suhteen ja päivittäisiä suosituksia nostettaisiin ainakin 50-100 µg saakka sekä D-vitamiiniterveystietoutta levitettäisiin laajemmin. Tästä hyötyisi koko Suomen kansa terveyden sekä kansantalouden suhteen. Onneksi tietoutta levitetään tänä päivänä kohtuullisen tehokkaasti kaikkialla. Mielenkiintoista oli, että eräs miestestaaja (vegaani) kertoi saaneensa arvot ilman D-lisiä: 76 nmol/l ja lisien avulla 136 nmol/l (annostus 125 µg). 

Yleisin viesti testaajilta oli oikein positiivinen:
- "Luulen terveydentilani kohonneen, mielialani olleen korkeammalla ja en ole ainakaan tähän mennessä sairastanut syysflunssaa." - On ollut kyllä energinen olo ja oon ollu tosi hyvällä tuulella. Aviomieskin on sanonut: On kyllä ollut helpompi seurustellakin. - On ollut ilo olla mukana tutkimuksessa, oma ja läheisten tietämys asiasta on kyllä lisääntynyt."

THL on vielä tänä päivänä sitä mieltä että aikuisille riittää päivittäisannokseksi10 µg, vaikka Euroopan Unioni nosti juuri tuona kuuluisana tutkimusvuotena 2012 D-vitamiinin turvallisen päiväannoksen pidetyn aikuisten rajan 50 mikrogrammasta (µg) 100 µg:aan.
Viranomaisilla on suuri vastuu suositusten antamisissa ja tämä suositus erityisesti vaikuttaa koko kansakuntaan heikentävästi. Jopa vauvoille suositellaan EU-tasolla moninkertaisia määriä (1–10-vuotiaat 50 µg päivässä). Tässä kohtaa voi hyvällä omallatunnolla sanoa, että ”ennen vanhaan” oli tietyt asiat paremmin. Ainakin D-vitamiinin saantisuositusten annostelussa. Nyt onkin jo vaadittu palaamaan jo edesmenneen arkkiatri Arvo Ylpön suosittelemaan annosteluun, 100 µg päivässä.

Eivätkö jo nämä lauseet riitä jo perusteluiksi?
1. Käytä D-vitamiinia koska se ehkäisee sairastumisia (vauvasta vaariin).
2. D-vitamiinin riittävä saanti voi ehkäistä puolet tyypin 1 diabeteksista (S-D-25 taso minimissään 125 nmoliin/l.
3. D-vitamiini vähentää alle 3-vuotiaiden lasten korvatulehduksia jne. jne.

D-testiin osallistuneet ovat yhdessä laittaneet Testaajien FB-sivustolle
useita kymmeniä tutkimuslinkkejä, joten en tässä kohtaa mainitse enempää eri tutkimuksista.










Nämä kukkaset menevät testaajille, lämmin kiitos :)

Terveyttä sinulle toivottaen, Tommi Sundqvist

Ps. Muista ottaa D-vitamiinia joka päivä!

No comments:

Post a Comment