Thursday, November 7, 2013

HORMONIT KUNTOON

Hormonitoiminta on erittäin tärkeää terveydellemme ja onneksi siihen on kiinnitetty enemmän huomiota viime aikoina. Erityisesti naisten hormoniepätasapaino PMS-oireista lähestyviin vaihdevuosiin ovat monen naisen haasteena. Emme voi väheksyä nykyajan kiireisen elämäntavan vaikutusta myös hormoneihin. Nykyajan yhteiskunta vaatii meiltä paljon. Kaiken suorittamisen jälkeen täytyisi vielä huolehtia ravitsevasta ruoasta. Se voi olla monelle liian monimutkainen viidakko. Kun katsotaan kaupan ruokapaketteja, miten voi tietää mikä on minulle hyväksi ja mikä ei? Miten lisäaineet, torjunta-aineet, saasteet ja lääkitykset vaikuttavat hormoneihimme ja terveyteemme? Ainakin kannattaa välttää liian prosessoituja tuotteita ja suosia mahdollisimman luonnollista ruokaa, niin kuin luonto on sen meille tarkoittanut. Kun pystyt pitämään kehosi mahdollisimman puhtaana ja luonnollisena, vähenevät myös hormonivaivat. Puhdistuskuuri ja pienikin painonpudotus auttavat myös hormonitasapainon saavuttamisessa.

ESTROGEENI ON TÄRKEÄ NAISELLE JA KASVAVILLE POJILLE
Estrogeeni eli naishormoni säätelee naiselle ominaisia sukupuoliominaisuuksia ja muun muassa kohdun ja limakalvojen toimintaa. On kuitenkin tärkeää tietää, että estrogeeneihin kuuluva estradioli aiheuttaa myös poikien aivojen maskulinisaation. Naisten estregeenitaso alenee vaihdevuosien aikana, mikä aiheuttaa vaihdevuosioireiden vahvistumista. Siksi onkin hyvä kiinnittää huomiota ruokiin, jotka sisältävät fytoestrogeenejä.

KASVIESTROGEENEJÄ SISÄLTÄVIÄ RUOKIA
Kasviestrogeenejä sisältävät mm. puna-apila, kokojyvävilja, siemenet ja marjat, alfalfa, omena, punajuuri, porkkana, kirsikka, kikherne, sitrushedelmät, kananmuna, kaneli, selleri, maitotuotteet, pellava, valkosipuli, peruna, pomegranaatti, punaiset pavut ja tomaatti. Soijapohjainen ruoka sisältää estrogeeniä, mutta kannattaa huomioida, että suuri osa maailman soijasta on geenimanipuloitua. Lisäksi Omega-3 ja Omega-6 kannattaa nauttia oikeassa suhteessa, enemmänkin 1:5 kuin 1:20, joka on länsimaalaisen ruokavalion epäterveellinen suhde.

USKOMATON HUMALA
Mielenkiintoinen löytö on olutteollisuuden raaka-aineena käytetty humala ja sen sisältämät fytoestrogeenit. Humalassa on jopa 1000 kertaa vahvempi kasviestrogeeni kuin soijassa. Ainesosa on nimeltään hopeiini, ja se toimii kuin elimistön luonnollinen hormoni ja pystyy korvaamaan elimistön omaa estrogeenia sen tuotannon hiipuessa. Humalasta on eristetty myös toinen mielenkiintoinen aine, ksantiinihumoli, joka estää solujen hapettumista. Lisäksi sillä on suotuisa vaikutus kohonneisiin veren rasva-arvoihin ja luun hajoamiseen.

MIEHILLE SOPII SELLERI
Miesten hormonitasoa nostavia ruokia on esimerkiksi selleri. Tutkimuksen mukaan sellerin syönti laukaisee hikirauhasissa feronomin, joka saa naisen kiinnostumaan miehestä. Lisäksi kupillinen selleriä sisältää lähes puolet päivän K-vitamiinitarpeesta sekä C-vitamiinia, foolihappoa, kalsiumia ja B6-vitamiinia. Selleri voi lisäksi alentaa verenpainetta ja kolesterolia ja ehkäisee happiradikaaleilta, joten tässä on monta syytä, varsinkin miehille syödä tätä luonnon aarretta.

MIESHORMONIT KUNTOON
Avainasiat miesten hormonien toimintaan
1. Pidä yllä sopusuhtainen kehonpaino. Kun vatsarasva kasvaa, muuttuu entsyymitoiminta niin, että testosteroni rasvasoluissa muuttuu estrogeeniksi. Se aiheuttaa mm. ylisuuria rintoja ja lantiota. Ylipaino kasvattaa lisäksi eturauhasen suurentumis- ja syöpäriskiä.
2. Liikunta edistää mieshormonien toimintaa.
3. Hyvä unirytmi. Suurin osa testosteronista syntyy REM-syväunivaiheessa.
4. Vältä tupakointia, se vähentää testosteronia.
5. Vältä liian alkoholin käyttöä. Enemmän kuin kaksi annosta päivässä kiihdyttää testosteronin muuttumista estrogeeniksi.
6. Vältä liian tiukkoja alushousuja. Boxerit ovat paremmat, koska kivekset voivat olla vapaampana, ns. "hang loose" toimii paremmin.
7. Vältä muovisten astioiden lämmittämistä mikrossa.
8. Ftalaatit, ftalaatteja käytetään laajasti muovien, kuten polyvinyylikloridin (PVC), pehmentämiseen. Suomalaiset altistuvat ftalaateille pääasiassa ravinnon kautta, mutta osaksi myös suoraan muovi- ja hygieniatuotteiden (mm. shampoo ja partavedet) kautta. Suurimmat ftalaattien terveyshaitat liittyvät lasten kehitykseen (THL). Hyvä englanninkielinen sivusto ftalaattivapaiden tuotteiden etsintään: lesstoxicguide.ca/
9. Vältä liikaa stressiä. Kortisolitasojen (steroidihormoni) nouseminen aiheuttaa rasvasolujen kasvua, joka jälleen edistää testosteronin muuttumista estrogeeniksi.
10. Syö hyvin ja luonnollista ruokaa. Vähennä näiden nauttimista:
- sokeri
- kofeiini
- punainen liha
- liiallinen eläinrasva
- maitotuotteet
- prosessoitu ruoka
Suositeltavia ruokia:
Vihreä tee, värikkäät hedelmät ja vihannekset, pähkinät, parapähkinät (2 päivässä riittää)
Lisäravinteet, jotka voivat auttaa (jos näiden puutosta on): Sinkki, kversetiini, rypäleensiemenuute

TERAPEUTTINEN AAMUSMOOTHIE
Hauduta humalaa ja käytä neste smoothien pohjana.
Lisää vihreää salaattia/porkkanaa, pellavaa, banaania sekä mansikkaa.
Lisänä auringonkukan siemeniä ja pähkinää (esim. cashew- tai saksanpähkinä).
Jos haluat makeutta, lisää hunajaa/steviaa.
Lähde: Ehow, omega6.wellwise.org, livestrong, abihm.org

No comments:

Post a Comment