Monday, September 2, 2013

KILPIRAUHANEN - HYVINVOINNIN AVAIN

Tiesitkö tämän Kilpirauhasesta?

Kilpirauhanen on pieni rauhanen kaulassasi, joka tuottaa hormoneja.

1. Kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat yleisempiä naisilla. Naisilla on noin 50 kertaa todennäköisempää löytyä diagnoosi kilpirauhasen vajaatoimintaan.

2. Kilpirauhanen on vastuussa aineenvaihdunnastasi. Kilpirauhanen on pieni rauhanen kaulassasi, joka tuottaa hormoneja, jotka säätelevät energiankäyttöäsi. Jos kilpirauhasesi tuottaa liian vähän hormonia, sinulla on vajaatoiminta. Jos se tuottaa liikaa hormoneja, sinulla on kilpirauhasen liikatoimintaa, luonnollisesti.

3. Lihavuusongelma – nesteen kerääntyminen on monesti kilpirauhasen vajaatoiminnan oire.
Vajaatoiminta aiheuttaa aineenvaihdunnan hidastumista. Se johtaa nesteen, suolan ja rasvan kertymiseen ja sitä kautta painonnousuun.

4. Kilpirauhasen liikatoiminta on yleisempi 40-50 -vuotiailla naisilla. Tutkijat epäilevät sen liittyvän hormonaalisiin muutoksiin.

5. Vajaatoiminnan oireet:
Hidastunut aineenvaihdunta aiheuttaa myös väsymystä, masennusta, kuivaa ihoa ja hiuspohjan kuivumista. Lisäksi lihaskrampit voivat olla yleisiä. Kilpirauhasen vajaatoiminnan yleinen sairaus on kilpirauhastulehdus eli Hashimoton tyreoidiitti. Se johtuu autoimmuunihäiriöistä, joka aiheuttaa struuman.

6. Kilpirauhasen liikatoiminnan oireet:
Kilpirauhasen liikatoiminta nopeuttaa aineenvaihduntaa. Liikatoiminta voi johtaa painonlaskuun, hermostuneisuuteen, ärsyyntyneisyyteen ja sydämen toimintahäiriöön Lisäksi lisääntynyt suoliston toiminta, unihäiriöt ja lihasheikkoudet kuuluvat oireisiin. Liikatoiminnan yleisin sairaus on Basedowin* silmäoireyhtymä, joka on silmäkuopan autoimmuunitauti.

* Pahimmassa tapauksessa Basedowin sairaus uhkaa näköä. Sen perushoitoon kuuluvat paikallishoito (kostutustipat, silmien suojaaminen valolta ja tuulelta), tupakanpolton lopettaminen ja kilpirauhasen toimintahäiriön korjaaminen.

7. Raskaana olevilla naisilla kilpirauhasmuutokset ovat normaaleja, johtuen hormonaalisista muutoksista. Kannattaa tarkkailla kilpirauhasen toimintaa raskauden aikana.

8. Autoimmuunisairaudet ovat yleisiä kilpirauhaspotilailla. Kilpirauhasongelmat ovat tyypillisiä perhesairauksia.

9. Naisilla 35 vuodesta ylöspäin kilpirauhasen toimintaa tulisi seurata säännöllisesti. Yleisin lääke vajaatoiminnassa on Tyroksiini.

10. Luonnon apukeino: Rakkolevä ja Jodi.
Koska kilpirauhanen on ainoan elin, joka säätelee rasvan kertymistä ja edistää rasvan palamista, on suositeltavaa ottaa rakkolevätippoja sisäisestikin (Fucusyrttiuute). Rakkolevällä on rikkaan mineraalisisältönsä ansiosta suotuisa vaikutus kilpirauhaseen ja koko kehon rasva-aineenvaihduntaan. On myös suositeltavaa ottaa lisäksi raffinoimatonta bio-orgaanista A-vitamiinia, joka auttaa suojaamaan kilpirauhasta, ylläpitämään epiteelin normaalitasoa ja ennaltaehkäisemään tulehduksia.

Jodia tarvitaan kilpirauhashormonin tuottamiseen.  Keho ei valmista sitä, joten sen on huomioitava ruokavaliossasi tai lisäravinteiden kautta.

Lisäinfo:
Kilpirauhanen on keskeinen toimija elimistössä. Sen tavallinen häiriötila on vajaatoimisuus, ylitoiminta on harvinaisempaa. Myös piilevä vajaatoiminta on yleistä. Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa mm. väsymystä, ihon kuivuutta, palelua, masentuneisuutta, nivel-ja lihaskipuja, turvotusta ja ylipainoa.

Kilpirauhanen on noin 25 grammaa painava rauhanen kaulassa, kurkunpään alapuolella. Se on ihmisen elämälle välttämätön. Kilpirauhanen tuottaa kilpirauhashormoneja, jotka aktivoivat elimistön toimintaa. Pääasiallinen kilpirauhashormoni on tyroksiini eli T4-hormoni, jota muodostuu enemmän kuin T3-hormonia (trijodityroniinia). Lisäksi kilpirauhasessa muodostuu hieman T1 ja T2-hormoneja sekä kalsitoniinia. Kilpirauhanen piiskaa elimistön kaikkia hormoneja ja se on vastuussa monista aineenvaihdunnallisista toiminnoista sekä lämmönsäätelystä. Hormonit vaikuttavat mm. kasvuun, hapenkulutukseen ja aivotoimintaan. Jos kilpirauhashormonia muodostuu liian vähän, puhutaan vajaatoiminnasta. Jos hormonia muodostuu liikaa, kyseessä on liikatuotanto. Molemmilla on omat oirekuvansa, jotka vielä vaihtelevat yksilöittäin. Moni kärsii piilevästä vajaatoiminnasta Aivolisäke säätelee kilpirauhasen toimintaa. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa (hypotyreoosi) aivolisäke alkaa tuottaa TSH-hormonia (thyroid stimulating hormone). Näin TSH stimuloi kilpirauhasta tuottamaan lisää kilpirauhashormoneja.

Kelan mukaan vuonna 2008 kilpirauhasen vajaatoimintaa sairasti Suomessa 215 000 henkilöä. Nykyään todellinen määrä on paljon suurempi, sillä monella vajaatoiminta on diagnostisoimaton tai piilevä. Yleinen syy on kilpirauhasen vajaatoimintaan on autoimmuunitulehdus, jolloin puolustusmekanismi tuottaa vasta-aineita kilpirauhasta kohtaan. Jodin puutos tai liiallinen jodin saanti voi olla yksi syy vajaatoimintaan. Jodia lisättiin ruokasuolaan vuonna 1949, joten jodin saantia pidetään nykyisin riittävänä.

Vajaatoiminta syntyy joskus myös synnytyksen jälkeisestä tulehduksesta, joka on yleensä ohimenevä. Tietyt lääkkeetkin voivat olla syynä vajaatoimintaan. Ihmisellä voi myös olla riittämätön kilpirauhashormonituotanto tai kilpirauhanen voi puuttua synnynnäisesti.

Moninainen
 oirekuvasto
Vajaatoiminnan oireet kehittyvät useimmiten hitaasti. Oireita voivat olla mm. väsymys, ajatuksen hitaus, masentuneisuus, palelu, kuiva iho, hiustenlähtö, ummetus, painonnousu, turvotus, kuorsaaminen, käheys, nivel- ja lihaskivut, lihasheikkous, matala verenpaine, kuukautishäiriöt ja hidas sydämen syke.

Vajaatoimintaa tutkitaan verinäytteellä. Yleensä TSH-hormoniarvo nousee, kun kilpirauhasen toiminta hidastuu. Kilpirauhasesta erittyvä hormoni, tyroksiini (T4V), puolestaan laskee. Jos TSH on alkanut nousta, mutta T4V ei ole vielä laskenut, puhutaan piilevästä kilpirauhasen vajaatoiminnasta, joka saattaa olla oireeton.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan kilpirauhashormonilla, tyroksiinilla (T4), jonka lisäksi voidaan käyttää myös trijodityroniinia (T3). Vaihdevuosioireissa käytetty estrogeeni sekä epilepsialääkkeet voivat nostaa tyroksiinin tarvetta.

Lähteet: WebMd, Duodecim-lehti ja Natura Media

No comments:

Post a Comment