Tuesday, September 10, 2013

SYÖ ITSELLESI TERVE IHO

Valitse viisaasti


















Kun ihomme reagoi ulkoisesti, silloin viimeistään heräämme ajatukseen: Kehoni reagoi ihon kautta, mutta mihin? Ulkoisiin paineisiin, rahatilanteeseen, ihmissuhteisiin, hormonivaihteluihin, unenpuutteeseen, liialliseen alkoholinkäyttöön, tupakointiin, työpaineisiin? Vaihtoehtoja on monia. Kaikki ovat stressaavia asioita ja johtavat tilanteeseen, johon keho reagoi, kukin eri tavalla. Mitäpä jos ihon reagointi johtuukin osittain myös ruokavaliosta? Epäterveellisistä valinnoista? Ruokailutilanteista? Oletko joskus ollut tilanteessa, jossa joudut melkein "heittämään" ruoan alas kurkusta, kun aikaa on liian vähän? Tai on niin kiire, ettet ehdi valmistaa ruokaa, vaan tyydyt epäterveelliseen pikaruokaan?

PYSÄHDY HETKEKSI

Silloin on hyvä pysähtyä ja miettiä. Mitä voin tehdä, jotta voin muuttaa tilanteen?

Ei ole yllätys, että ruoka joka on hyvä ihollesi, on myös hyvä koko kehollesi. Ihon ulkonäkö, juonteet, rypyt, ihon elastisuus; nämä kaikki ovat tärkeitä asioita. On paljon asioita joihin ei voi vaikuttaa, kuten ilmastoon. Mutta on myös paljon asioita, joihin voi vaikuttaa positiivisesti, ja niihin perehdymme tässä kirjoituksessa. Sama ilmiö, joka tapahtuu halkaistulle omenalle, tapahtuu hidastetusti myös meidän ihollemme. Omenan sisus joutuu happiradikaalien vaikutukselle alttiiksi, jolloin se tummuu. Kun siihen tiputtaa sitruunaa (antioksidantteja), se suojaa omenaa tummumiselta.

Eniten kehomme joutuu haitallisten happiradikaalien vaikutukselle kun tupakoimme. Aurinko on myös erittäin kova rasite iholle, samoin saasteet, ruoan lisäaineet ja torjunta-aineet yhdessä sekä lääkkeet. Parhaimpia tapoja ehkäistä iho-ongelmia ja etenkin happiradikaalien tuhoa on syödä antioksi-danttirikasta ruokaa eli värikästä ruokaa. Ihoystävällisimmät antioksidantit ovat C- ja E-vitamiinit sekä Beetakaroteeni (A-vitamiinin esiaste).

C-VITAMIINI

C-vitamiinia saat mm. värikkäistä paprikoista, parsakaalista, ruusukaalista, appelsiinista, mansikoista, sitruunasta, tomaateista, vesimelonista ja kaikista kotimaisista marjoista, joista etenkin tyrni ja mustaviinimarja ovat varsinaisia C-vitamiinipommeja.

E-VITAMIINI
E-vitamiini auttaa ehkäisemään auringon haittavaikutuksilta, ja se voi toimia myös yhdessä C-vitamiinin kanssa tehostaen ikääntymisen eston vaikutusta. E-vitamiinin lähteenä ovat mm. vehnänalkio, pähkinät, siemenet, oliiviöljy ja pinaatti.

BEETAKAROTEENI

Beetakaroteeni, joka on A-vitamiinin esiaste, on myös hyödyllinen antioksidantti. Beetakaroteeni muuntuu elimistössä A-vitamiiniksi ja osallistuu ihokudosten korjaukseen ja kasvuun. Löydät sitä mm. aprikooseista, meloneista, porkkanoista, parikoista, mangoista, kurpitsasta ja bataatista.

SELEENI
Seleeni on antioksidanttinen mineraali, joka myös vaikuttaa paljon ihon terveyteen, kuten sen kiinteyteen. Ruokalähteitä mm. parapähkinät (2 kpl riittävä annos/vrk), ravut, osterit, kokojyväpasta, vehnänalkio, kalkkuna, kananrinta, sienet ja kananmunat.

FYTOKEMIKAALIT
Fytokemikaalit, joita ruoassamme on tuhansia, voivat molekyylitasolla toimia antioksidantteina. Muutamia fytokemikaalirikkaita ruokia mainitakseni ovat: kasvikset, hedelmät, oliiviöljy, siemenet, kohtuullinen annos punaviiniä, yrttimausteet, tumma suklaa, pellavansiemenet, täysjyvävilja (itse rouhettu) vihreä tee, pavut ja pähkinät. Näistä kaikista on saatu lupaavia tutkimustuloksia terveyden edistäjinä, jotka vaikuttavat myös ihon terveyteen. Jos haluat elää terveellisemmin, syö enemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä siemeniä ja pähkinöitä, ja vähemmän eläinkunnan tuotteita.

OMEGA-3
Omega-3 rasvahapot estävät tulehduksia, jotka voivat oirehtia ihon kautta. Kalat sisältävät luonnollisesti eniten omega-öljyjä (lohi, silli, makrilli ja sardiini etunenässä), mutta myös saksanpähkinät sisältävät omegaöljyjä..

Muista myös ulkoilla, liikkua, levätä riittävästi sekä juoda runsaasti vettä. Iho on kehomme suurin elin ja keho poistaa epäpuhtauksia ihon kautta. Vesi puhdistaa elimistöä tehokkaasti kirkastaen samalla ihoasi.

IHO KIITTÄÄ - SMOOTHIE

mansikoita
mustikoita
banaania
porkkanaa 
vehnänalkioita
pellavarouhetta
persiljaa
hieman hunajaa makeutukseen
2 ruokalusikallista sitruunamehua
Saksanpähkinöitä
vettä niin, että kannu täyttyy

Lähde: joybauer.com

No comments:

Post a Comment