Friday, August 23, 2013

Vahvista luustoasi!

Terve luusto on terveen elämän kivijalka. Tässä vinkkejä vahvan luuston kasvattamiseen.

1. Kalsium - vegaaneilla erityisesti on haasteita saada riittävästi, jos ei syö maitotuotteita.
2. Magnesium - tärkein mineraali vahvojen luiden rakentamiseen, se edesauttaa kalsiumin imeytymistä ja on mukana monissa luuston terveyteen liittyvässä reaktiossa.
3. D-vitamiini - auttaa luuntiheyden rakentumiseen ja ehkäisee kaatumisia, jotka aiheuttavat murtumia. Yleisen terveydentilan kohottajana tärkeä.
4. Kalium (potassium) - Kalium säilyttää emäksisyyden. Jos verestä tulee liian hapan, luu luovuttaa kalsiumia neutraloidakseen happamuutta. Kalium myös auttaa säilyttämään kalsiumin estämällä sen erittymistä virtsaan.
5. K-vitamiini - Tutkimukset puoltavat K-vitamiinin näkyvää roolia ylläpitämällä luuston kalsiumtasapainoa ja lisäksi se yhdessä D-vitamiinin kanssa rakentaa luumassaa.
6. B-12-vitamiini - Naisilla, joilla on alhainen veren B12-vitamiini ovat herkempi luukato, joka voi johtaa murtumiin (Journal of Endocrinology and Metabolism)

Ravinnosta:
Kalium: banaanit, appelsiinimehu, rusinat, vihannekset ja merenelävät.
K-vitamiini: vihreät lehtivihannekset, parsakaali, herneet ja porkkanat.
B-12-vitamiini: liha, munat ja maitotuotteet.

Ps. Ei pidä unohtaa pähkinöitä. Lapselle ehkä jopa tärkeämpää kuin maito on terveelliset pähkinät. Ne sisältävät omega-3, kaliumia, proteiinia ja muita tärkeitä ravintoaineita, jotka auttavat rakentamaan vahvaa luustoa.

No comments:

Post a Comment