Sunday, August 25, 2013

B12-vitamiini ja sen imeytyminen

Kysymys: Mistä tietää, että bio-orgaanisessa tuotteessa oleva B12-vitamiini on luonnollisessa ja aktiivisessa muodossa?

Vastaus: Hiiva on inaktivoitu linkoamalla (autolysoimalla) solun sisältö ja solukalvot erikseen, silloin se pysyy aktiivisessa muodossa. Ei siis kuumentamalla. Solukalvojen rikkoutuessa loppuosa kuivataan tyhjiössä, ilmattomassa tilassa, 37-39 C-asteessa eli alle 40 C-asteessa, mikä on lähellä ihmisen sisäelinten omaa lämpötilaa.Tämän tarkoitus on poistaa vesi, jonka läsnäolo tuotteessa paitsi heikentää valmisteen säilyvyyttä, voi edistää ulkoisten tekijöiden aiheuttamaa muutospainetta tuotteen ja sen sisältämien vitamiinien molekyylirakenteisiin (peroksidaatio).

B12 -vitamiini saadaan helposti käsiteltävään muotoon myös valmistettaessa se syanokobalamiinimuotoon, mutta tämä ei ole sinänsä suoraan bio-orgaaninen muoto. Hiivasolu puolestaan pystyy tuottamaan metyylikobalamiinia(*), joksi ihmisen elimistökin muuttaa syanokobalamiinin, mutta metyylikobalamiini on suoraan aktiivisempi muoto. Tämä muotoutuminen tapahtuu elollisen solun metaboliassa. Hiivasolujen avulla tuotettu B12 -vitamiini on pääosin tässä muodossa.

Vegaaniyhdistys seurasi 2000-luvun alussa tehtyjä kasvissyöjien B12 -vitamiinitason mittauksia, joita tehtiin 8 vuoden ajan. Osa koehenkilöistä käytti japanilaistenkin suosimia leväruokia,koska niissä sanotaan olevan B12 -vitamiinia, toiset söivät sieniä, joista oli myös löydetty B12 -vitamiinia, jotkut eivät syöneet mitään erityisesti B12 -vitamiinia sisältävää ja osa koehenkilöistä nautti Mater B12 -vitamiinivalmistetta (bio-orgaaninen B12-vitamiini, NaturaMedia® ). 8 vuoden aikaan yhdelle oli kehittynyt B12 -vitamiinin puutos. Muilla B12 -vitamiinitaso oli laskenut lähtötasosta erityisravinnosta huolimatta.

Vain Mater B12-ryhmällä B12 -vitamiinitasot olivat nousseet lähtötasosta. Tämä osoittaa, että monet kasviperäiset ravintoaineet eivät anna imeytyvässä muodossa olevaa B12-vitamiinia. Hiivasolut puolestaan valmistavat B12-vitamiinia siinä muodossa kuin ihmissolutkin sitä käyttävät. (*) Metyyliksi kutsutaan sitä osaa -CH3 orgaanisiin yhdisteisiin kuuluvaa molekyyliä, kuten metaani, josta puuttuu metaaniin verrattuna yksi vetyatomi. Metaania syntyy eloperäisesti, mutta sitä löytyy myös maaperään sitoutuneena.

Jos käyttää tavanomaista syanokobalamiinia, sitä käytetään bio-orgaanista muotoa suurempi annos. Lopputuloksen kannalta päästään samaan. Olemme suositelleet vakavan asteisesta pernisiöösistä anemiasta (B12 -vitamiinin puutostauti) kärsiville potilaille 1000 mikrogrammaa B12-vitamiinia syanokobalamiinin muodossa ja oireet ovat lähes kadonneet jo 12 tunnin sisällä. Syanokobalamiinikin on siis hyvin toimiva, mutta elimistön pitää sitä hieman aktivoida eli vapauttaa syanidia ja muuttaa loppuosa metyylisidonnaiseks . Tämä tapahtuu suhteellisen nopeasti. Jos käytetään bio-orgaanista (hiivasta) muotoa, muutama mikrogrammakin riittää. Kysymys on siis annoksen määrästä suhteessa käytettyyn muotoon. Kun ihmissolu muuntaa syanokobalamiinin metyylikobalamiiniksi, siitä tulee yhtä bio-orgaaninen kuin jos sen tekee hiivasolu. Raaka-ainetta tarvitaan vain enemmän, kuin jos vitamiini on valmiissa muodossa, koska osa vitamiinilähteestä menee hukkaan muuttumattomana. Lopputulos kuitenkin on sama. Me suosimme bio-orgaanisten vitamiinien lähteitä, koska se säästää elimistöä, ottaen huomioon muu kemikaalikuorma ja lisäaineet, mitä saamme muutenkin liikaa monelta suunnalta, mutta vakavissa ravitsemuspuutoksissa käytämme vitamiinitason vakauttamiseksi ensin suuria annoksia konventionaalisia muotoja.

Valmisteita, jotka sisältävät B12-vitaminiia bio-orgaanisessa muodossa:
 - Mater B12 (3 mikrogrammaa/tbl)
- Vehnänoras B Complex (12 mikrogramma/tbl)
 - Vitamina B12 (1 mikrog/tbl)

No comments:

Post a Comment