Tuesday, May 6, 2014

RUOKAVALIOLLA TERVEEMMÄKSI

Ravintoasiantuntijat-juttusarja julkaistaan Luontaisterveys-lehdessä kesällä 2014.

Mirva osallistuu Ravintoasiantuntijat.fi -2014 koulutukseen ja kirjoittaa oman kannustavan tarinansa ravinnon tervehdyttävästä vaikutuksesta.


”Nämä lääkkeet kun otat, niin voit syödä ja elää kuten tähänkin asti, mitään ei tarvitse muuttaa, ja oireet/vaivat loppuvat.” Näitä lääkärin sanoja muistelen ja tätä kuulee niin usein. Mutta onko se aina järkevää? Jos on mahdollista hoitaa asia kuntoon muilla keinoin, ilman jatkuvaa, usein loppuelämän kestävää lääkekuormitusta elimistölle?

Aloin miettimään tarkemmin terveysasioita jo alle kaksikymppisenä. Vielä enemmän niihin kiinnitti huomiota lasten syntymän jälkeen. Sitä miten voin hoitaa kuntoon oireiden/vaivojen oikean syyn eli sen alkulähteen, eikä vain peittää oireita tai vaikuttaa niihin. Itsenäistä ravintoasioiden opiskelua ja tiedonhakua on takana jo monta vuotta. Hyviä tietokanavia ovat olleet erilaiset terveysaiheiset Facebook-ryhmät. Siellä on saanut jakaa ja oppia monenlaisia terveysasioita samanhenkisten ihmisten kanssa.

FUNKTIONAALINEN LÄÄKÄRI SEKÄ PALEO-RUOKAVALIO AUTTOI
Kun lääkäri määräsi isälleni kolesteroli sekä diabetes II lääkityksen, sain suostuteltua hänet funktionaalisen lääkärin vastaanotolle. Sitä kautta lähti liikkeelle hieno kokemus siitä, miten paljon sillä on merkitystä, mitä ihminen syö.

Olen isästäni äärettömän ylpeä, sillä hän ei koskaan aiemmin elämässään ole mistään syystä joutunut miettimään, mitä syö. Tähän niin sanottuun ruokavaliohoitoon hän oli kuitenkin heti valmis lähtemään. Asia vaatii kuitenkin päättäväisyyttä, itsekuria ja tietyistä omista tutuista jutuista luopumista. Isäni sai funktionaaliselta lääkäriltä ruokavalio-ohjeet ja aloitti ruokavalion. Veren sokeriarvot tasoittuivat normaaleiksi heti ensimmäisten kahden viikon aikana, ja ovat siitä lähtien pysyneet hyvinä. Kolesteroliarvot lähtivät aluksi nousuun, jonka jälkeen laskivat suositusten tasolle, ja ovat siinä pysyneet. Samoihin aikoihin myös mieheni kävi samalla lääkärillä ja sai ruokavalio-ohjeet astman hoitoon. Astmalääkitys hänellä on ollut käytössä yli 20 vuotta. Mieheni astmaoireet vähenivät selkeästi jo parin kuukauden aikana, aamuiset pahat yskäkohtaukset jäivät pois, tukkoisuus hävisi ja keväiset siitepölyallergiat pysyivät hyvin vähäisinä, aikaisempiin keväisiin verrattuna. Oli upea tunne kun astmalääkkeet sai lopulta jättää kokonaan pois!

Näiden kokemusten myötä aloin ottaa selvää niin sanotusta Paleo-ruokavaliosta. Koko perheemme siirtyi viljattomaan ja lähes maidottomaan ruokavalioon. Esikoiselta loppuivat satunnaiset hengitysvaikeudet, ja kaikilta neljältä hävisivät atooppiset ihottumat – eikä niitä ole sen jälkeen ollut.

KANANMUNIA PÄIVITTÄIN
Päivittäisiin ruokavalintoihin kuuluu perheessämme mm.erilaiset smoothiet, itsetehty siemenleipä sekä riisileipä, munakkaat, juurekset, kasvikset, marjat, hedelmät, pähkinät, jne. Kananmunia menee paljon - isällänikin 5-6 päivässä - ja kolesterolit pysyvät suositelluissa lukemissa.

MAITO VAIHTUI MANTELIMAITOON
Makeuttamaton mantelimaito on loistava maidonkorvike niin puuroissa, letuissa kuin melkein missä tahansa, missä yleensä käytetään tavallista maitoa. Myös kookosmaito ja kookoskerma ovat hyviä maidon korvikkeita. Voita voi käyttää, vaikka onkin tehty maidosta. Huomaa, että maitorasvalla ei ole elimistöön samanlaista vaikutusta, kuin itse maidolla/maitotuotteella.

Perunaa isälleni ei suositeltu, ja sen tilalla meneekin paljon uunijuureksia.

Tässä muutamia suosittuja ja herkullisia reseptejä Mirvan keittiöstä.

UUNIJUUREKSET

1. Kuori sipulit ja juurekset ja lihko sopiviksi paloiksi.
2. Lado juurekset voideltuun uunivuokaan tai pellille.
Kypsennä 175-asteessa noin tunti.
Lisää puolessa välissä mausteita (valkosipulirouhetta, pippuria, vuorisuolaa, tmv.) sekä lorauta päälle kookosöljyä.

ÄLYNOPEA SUOLAINEN PIIRAS
Pohjalle:
Paistettua jauhelihaa tai paistettua broileria tai savukalaa tai kinkkua
Kasviksia
Mausteita
- Lado raaka-aineet piirakkavuoan pohjalle (halkaisija n.26cm)

Päälle:
6dl mantelimaitoa (makeuttamaton)
4 kananmunaa
1dl mantelijauhoa
1tl suolaa
- Sekoita ainekset hyvin ja kaada piirakkavuokaan, täytteiden päälle.
- Paista 200C kauniin ruskeaksi.

LIHAPULLAT

400g jauhelihaa
Mausteita
Sipulia
2 Kananmuna
200g Paseerattua tomaattia
- Sekoita hyvin.
- Tee pellille, leivinpaperin päälle lihapullia ja paista 200C kypsiksi. Tai paista pannulla.

MUTAKAKKU

200g voita
200g suklaata
5 kananmunaa
1,5dl mantelijauhoa
2dl kookospalmusokeria (myös tavallinen käy)
- sulata voi ja suklaa -> sekoita
- lisää sokeri
- lisää munat yksitellen, vatkaten
- lisää mantelijauho
- sekoita tasaiseksi ja kaada voideltuun irtopohjavuokaan
- paista 200C, noin 10-15min
- anna jäähtyä ennen tarjoilua, mutakakun kuuluu jäädä tahmeaksi keskeltä.

VALTAVA HALU OPPIA UUTTA

Kaikkien hienojen kokemusten jälkeen halusin itse opiskella lisää ravinnosta ja sen merkityksestä ihmisen terveyteen, hyvinvointiin, sairauksien ennaltaehkäisyyn ja niiden hoitoon. Samoihin aikoihin näin ilmoituksen Ravintoasiantuntijat-koulutuksesta, jota pysyi suorittamaan työn ohessa - kuten minulle loistavasti sopii ollessani kotiäiti. Opiskelu tapahtuu pääasiassa etäopiskeluna, jonka lisäksi on 4 lähijaksoviikonloppua vuoden aikana ja opinnäytetyön suorittaminen. Koulutuksessa opitaan myös paljon muita terveyteen liittyviä aiheita. Olen aivan innoissani, koska koulutukseen on hakeutunut todella hieno porukka ihmisiä, joilla on valtava kiinnostus samanlaisia asioita kohtaan. Loistavien luennoitsijoiden ja opettajien lisäksi saamme paljon tietoa toisiltamme – uskon, että yhteydenpito jatkuu koulutuksen loputtuakin.
Suosittelen koulutusta kaikille, joilla on aito kiinnostus ravintoasioita kohtaan. Ravintotietous on paitsi tärkeää myös hieno lisäarvo myös muun ammatin oheen.

Terveellistä elämää toivottaen!

Mirva Ruohonen 

RAVINTOASIANTUNTIJAT-KOULUTUS
Koulutuksen filosofiana on löytää nykypäivän ravintoviidakosta oikeat eväät terveelliseen elämään. Pitkälti nykypäivän ruokatottumusten ansiosta meillä on yhä edelleen kasvavat määrät diabetes-potilaita ja suolistosairaita, ja erityisesti autoimmuuni-sairauksien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Suuri vaikutus löytyy päivittäisistä ruokatottumuksistamme. Seminaarien ja luentojen päätavoite on saada ravintoasiantuntijoistamme oppaita, jotka pystyvät löytämään itselleen, läheisilleen ja asiakkailleen oikeat ja terveet ravintotottumukset. Koulutukseen haku tapahtuu täyttämällä ilmoittautumiskaavake osoitteessa www.ravintoasiantuntijat.fi Yhteystiedot: Tommi Sundqvist / 0400-160025 / tommi@ravintoasiantuntijat.fi

No comments:

Post a Comment