Saturday, May 31, 2014

ASBESTIA HEDELMIEN SUOJAAMISEKSI ALKAEN 1.6.2014

Huom! Kun luet tämän, huomaa, että uutinen EI pidä paikkaansa. Tämä on esimerkki kuvitteellisesta uutisoinnista, joita netissä liikkuu.
_______________________________________________________________________

Kauppa haluaa tällä toimenpiteellä suojata hedelmien saamia kolhuja.














Sinistä asbestia (krokidoliittia) on käytetty ruiskutuseristeenä ja eristeenä kohteissa, joissa tarvittiin haponkestoa. Sen käyttö kiellettiin Suomessa vuonna 1977. Tarvitaan varmasti vielä lisäselvitystä, onko tämän käyttö turvallista syötävien hedelmien seassa. Onhan meille kerrottu vuosikausia, että asbesti on vaarallista. Asbestipöly on niin pientä että sitä ei näe kuin mikroskoopilla. Silti se on tappavinta pölyä sillä se ei poistu keuhkoista.Tämä asia otetaan varmasti mediassa esille, kun ihmiset alkavat kyseenalaistaa menetelmää. Onko tämä mitä asiakkaat haluavat? Onko kierrätetty asbesti turvallista?

"Kauppaketjujen liitto allekirjoitti viikonloppuna tärkeän sopimuksen kun kaikki osapuolet pääsivät yhteisymmärrykseen siitä että S- ja K-ketju alkavat kesäkuun alusta lähtien käärimään kaikki hedelmänsä ns. siniseen asbestiin.

”Meillä on sellainen tunne että asiakkaitamme on jo pidemmän aikaa häirinnyt hedelmien kolhut”, hymyilee S-ketjun Hedelmä- ja vihannesvastaava Bo Hager. ”Siksi tämä uusi pakkaamiskäytäntö lienee kaikille osapuolille erittäin tervetullut. On tutkittu että asbesti vaimentaa varsin tehokkaasti erityisesti banaaneihin kohdistuvia iskuja. Tämä on mitä asiakkaamme haluavat.”

Suomen ympäristöliitto
on jo varovaisesti ehtinyt kyseenalaistaa uuden käytännön, ja haluaisi muistuttaa asbestin terveyshaitoista. Bo Hager viittaa kuitenkin tälle kritiikille kintaalla. ”Totta kai muutamat asiakkaat ovat olleet vähän ihmeissään tämän uuden järjestelyn edessä, mutta täytyy muistaa että tämä on kierrätystä parhaimmillaan. Sininen asbesti eli krokilodiitti toimitetaan meille nimittäin kierrätettynä Suomen lukuisilta sinivalkoisilta purkutyömailta, joten voisi sanoa että tämä käytäntö on kaikilla tavoilla varsinainen ekoteko.” ”Meille on myös vakuuteltu että tätä kierrätysmateriaalia riittää meille pakkausmateriaaliksi kevyesti seuraavaksi sadaksi vuodeksi. Ainakin viimeistään silloin kun rintamamiestaloja aletaan remontoida tosissaan.”

Kansallisen vihanneyhdistys taas ei olisi asbestin terveysvaaroista niinkään huolestunut, vaan ennemmin siitä tarjoaako se materiaalina riittävän suojan punaposkisille kotimaisille vihanneksille. Bo Hager vakuuttelee kuitenkin että syytä huoleen ei ole.
”Onhan se sanomattakin selvää ettei asbesti itsessään anna sataprosenttista suojaa hedelmille ja vihanneksille. Siksi ne pakataankin luonnollisesti vielä kassalla pieneen muovipussiin.”  Lähde: kasperstromman.com

2 comments:

  1. Kasper Strömman kirjoittaa satiiria. Tämä on siis vitsi, maininta siitä olisi viisasta :)

    ReplyDelete
  2. Hei,

    Maininta oli lopussa ja nyt se on siirretty kirjoituksen alkuun.
    t. Tommi Sundqvist

    ReplyDelete