Tuesday, May 6, 2014

RUOKAVALIOLLA TERVEEMMÄKSI

Ravintoasiantuntijat-juttusarja julkaistaan Luontaisterveys-lehdessä kesällä 2014.

Mirva osallistuu Ravintoasiantuntijat.fi -2014 koulutukseen ja kirjoittaa oman kannustavan tarinansa ravinnon tervehdyttävästä vaikutuksesta.


”Nämä lääkkeet kun otat, niin voit syödä ja elää kuten tähänkin asti, mitään ei tarvitse muuttaa, ja oireet/vaivat loppuvat.” Näitä lääkärin sanoja muistelen ja tätä kuulee niin usein. Mutta onko se aina järkevää? Jos on mahdollista hoitaa asia kuntoon muilla keinoin, ilman jatkuvaa, usein loppuelämän kestävää lääkekuormitusta elimistölle?

Aloin miettimään tarkemmin terveysasioita jo alle kaksikymppisenä. Vielä enemmän niihin kiinnitti huomiota lasten syntymän jälkeen. Sitä miten voin hoitaa kuntoon oireiden/vaivojen oikean syyn eli sen alkulähteen, eikä vain peittää oireita tai vaikuttaa niihin. Itsenäistä ravintoasioiden opiskelua ja tiedonhakua on takana jo monta vuotta. Hyviä tietokanavia ovat olleet erilaiset terveysaiheiset Facebook-ryhmät. Siellä on saanut jakaa ja oppia monenlaisia terveysasioita samanhenkisten ihmisten kanssa.

FUNKTIONAALINEN LÄÄKÄRI SEKÄ PALEO-RUOKAVALIO AUTTOI
Kun lääkäri määräsi isälleni kolesteroli sekä diabetes II lääkityksen, sain suostuteltua hänet funktionaalisen lääkärin vastaanotolle. Sitä kautta lähti liikkeelle hieno kokemus siitä, miten paljon sillä on merkitystä, mitä ihminen syö.

Olen isästäni äärettömän ylpeä, sillä hän ei koskaan aiemmin elämässään ole mistään syystä joutunut miettimään, mitä syö. Tähän niin sanottuun ruokavaliohoitoon hän oli kuitenkin heti valmis lähtemään. Asia vaatii kuitenkin päättäväisyyttä, itsekuria ja tietyistä omista tutuista jutuista luopumista. Isäni sai funktionaaliselta lääkäriltä ruokavalio-ohjeet ja aloitti ruokavalion. Veren sokeriarvot tasoittuivat normaaleiksi heti ensimmäisten kahden viikon aikana, ja ovat siitä lähtien pysyneet hyvinä. Kolesteroliarvot lähtivät aluksi nousuun, jonka jälkeen laskivat suositusten tasolle, ja ovat siinä pysyneet. Samoihin aikoihin myös mieheni kävi samalla lääkärillä ja sai ruokavalio-ohjeet astman hoitoon. Astmalääkitys hänellä on ollut käytössä yli 20 vuotta. Mieheni astmaoireet vähenivät selkeästi jo parin kuukauden aikana, aamuiset pahat yskäkohtaukset jäivät pois, tukkoisuus hävisi ja keväiset siitepölyallergiat pysyivät hyvin vähäisinä, aikaisempiin keväisiin verrattuna. Oli upea tunne kun astmalääkkeet sai lopulta jättää kokonaan pois!

Näiden kokemusten myötä aloin ottaa selvää niin sanotusta Paleo-ruokavaliosta. Koko perheemme siirtyi viljattomaan ja lähes maidottomaan ruokavalioon. Esikoiselta loppuivat satunnaiset hengitysvaikeudet, ja kaikilta neljältä hävisivät atooppiset ihottumat – eikä niitä ole sen jälkeen ollut.

KANANMUNIA PÄIVITTÄIN
Päivittäisiin ruokavalintoihin kuuluu perheessämme mm.erilaiset smoothiet, itsetehty siemenleipä sekä riisileipä, munakkaat, juurekset, kasvikset, marjat, hedelmät, pähkinät, jne. Kananmunia menee paljon - isällänikin 5-6 päivässä - ja kolesterolit pysyvät suositelluissa lukemissa.

MAITO VAIHTUI MANTELIMAITOON
Makeuttamaton mantelimaito on loistava maidonkorvike niin puuroissa, letuissa kuin melkein missä tahansa, missä yleensä käytetään tavallista maitoa. Myös kookosmaito ja kookoskerma ovat hyviä maidon korvikkeita. Voita voi käyttää, vaikka onkin tehty maidosta. Huomaa, että maitorasvalla ei ole elimistöön samanlaista vaikutusta, kuin itse maidolla/maitotuotteella.

Perunaa isälleni ei suositeltu, ja sen tilalla meneekin paljon uunijuureksia.

Tässä muutamia suosittuja ja herkullisia reseptejä Mirvan keittiöstä.

UUNIJUUREKSET

1. Kuori sipulit ja juurekset ja lihko sopiviksi paloiksi.
2. Lado juurekset voideltuun uunivuokaan tai pellille.
Kypsennä 175-asteessa noin tunti.
Lisää puolessa välissä mausteita (valkosipulirouhetta, pippuria, vuorisuolaa, tmv.) sekä lorauta päälle kookosöljyä.

ÄLYNOPEA SUOLAINEN PIIRAS
Pohjalle:
Paistettua jauhelihaa tai paistettua broileria tai savukalaa tai kinkkua
Kasviksia
Mausteita
- Lado raaka-aineet piirakkavuoan pohjalle (halkaisija n.26cm)

Päälle:
6dl mantelimaitoa (makeuttamaton)
4 kananmunaa
1dl mantelijauhoa
1tl suolaa
- Sekoita ainekset hyvin ja kaada piirakkavuokaan, täytteiden päälle.
- Paista 200C kauniin ruskeaksi.

LIHAPULLAT

400g jauhelihaa
Mausteita
Sipulia
2 Kananmuna
200g Paseerattua tomaattia
- Sekoita hyvin.
- Tee pellille, leivinpaperin päälle lihapullia ja paista 200C kypsiksi. Tai paista pannulla.

MUTAKAKKU

200g voita
200g suklaata
5 kananmunaa
1,5dl mantelijauhoa
2dl kookospalmusokeria (myös tavallinen käy)
- sulata voi ja suklaa -> sekoita
- lisää sokeri
- lisää munat yksitellen, vatkaten
- lisää mantelijauho
- sekoita tasaiseksi ja kaada voideltuun irtopohjavuokaan
- paista 200C, noin 10-15min
- anna jäähtyä ennen tarjoilua, mutakakun kuuluu jäädä tahmeaksi keskeltä.

VALTAVA HALU OPPIA UUTTA

Kaikkien hienojen kokemusten jälkeen halusin itse opiskella lisää ravinnosta ja sen merkityksestä ihmisen terveyteen, hyvinvointiin, sairauksien ennaltaehkäisyyn ja niiden hoitoon. Samoihin aikoihin näin ilmoituksen Ravintoasiantuntijat-koulutuksesta, jota pysyi suorittamaan työn ohessa - kuten minulle loistavasti sopii ollessani kotiäiti. Opiskelu tapahtuu pääasiassa etäopiskeluna, jonka lisäksi on 4 lähijaksoviikonloppua vuoden aikana ja opinnäytetyön suorittaminen. Koulutuksessa opitaan myös paljon muita terveyteen liittyviä aiheita. Olen aivan innoissani, koska koulutukseen on hakeutunut todella hieno porukka ihmisiä, joilla on valtava kiinnostus samanlaisia asioita kohtaan. Loistavien luennoitsijoiden ja opettajien lisäksi saamme paljon tietoa toisiltamme – uskon, että yhteydenpito jatkuu koulutuksen loputtuakin.
Suosittelen koulutusta kaikille, joilla on aito kiinnostus ravintoasioita kohtaan. Ravintotietous on paitsi tärkeää myös hieno lisäarvo myös muun ammatin oheen.

Terveellistä elämää toivottaen!

Mirva Ruohonen 

RAVINTOASIANTUNTIJAT-KOULUTUS
Koulutuksen filosofiana on löytää nykypäivän ravintoviidakosta oikeat eväät terveelliseen elämään. Pitkälti nykypäivän ruokatottumusten ansiosta meillä on yhä edelleen kasvavat määrät diabetes-potilaita ja suolistosairaita, ja erityisesti autoimmuuni-sairauksien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Suuri vaikutus löytyy päivittäisistä ruokatottumuksistamme. Seminaarien ja luentojen päätavoite on saada ravintoasiantuntijoistamme oppaita, jotka pystyvät löytämään itselleen, läheisilleen ja asiakkailleen oikeat ja terveet ravintotottumukset. Koulutukseen haku tapahtuu täyttämällä ilmoittautumiskaavake osoitteessa www.ravintoasiantuntijat.fi Yhteystiedot: Tommi Sundqvist / 0400-160025 / tommi@ravintoasiantuntijat.fi

TIEDEMIES MYÖNTÄÄ: "OLIN VÄÄRÄSSÄ": AITO RASVA ON HYVÄKSI!

Aito rasva ei olekaan paha!

Uusi tutkimus (Diogenes) osoittaa, että ruokavalio, jossa on enemmän proteiinia, vähemmän hiilihydraatteja ja matalampi GI (glykeeminen indeksi)* on parempi painonpudotukseen!

Mitä tästä voi päätellä?
Nyt viimeistään voit huojentunein mielin syödä vähemmän hiilihydraatteja (sokeria ja valkoista vehnäjauhoa) ja välttää trans-rasvoja. Se on nyt tieteellisestikin todistettu. Suosi sen sijaan aitoja tuotteita, kuten voita, lihaa, vihanneksia, täysjyvätuotteita, jos ruokavaliosi sen muuten sallii.
Kuva: folkeskolen.dk















Tanskalainen tiedemies Arne Astrup ansaitsee syvän kunnioituksen. Ei välttämättä siitä mitä hän on tehnyt aikaisemmin, vaan siitä, että hän on myöntänyt olevansa väärässä. Hän on vuosikausia kertonut rasvan olevan pahaa ja hiilihydraattien olevan hyvää. Hänen oma laaja tutkimuksensa, Diogenes osoittaa tämän suhteen oleva toisin, joka on julkaistu The New England Journal of Medicine-julkaisussa.

Nyt hän pyysi anteeksi San Diegon ASBP ylipainoon keskittyvässä konferenssissa Gary Taubesilta, joka on jo pitkään kertonut korkeahiilihydraattisen ruokavalion olevan ylipaino-ongelmien takana. "Sinä olit oikeassa, minä olin väärässä". Ajattele, kuinka montaa ihmistä tiedät, joka on myöntänyt olevansa väärässä näin julkisesti? Tämä on oikeasti suuri askel parempaan koko ihmiskunnalle kun uskalletaan myöntää, että on ollut väärässä!

* Glykeeminen indeksi kertoo miten nopeasti hiilihydraatit (nopeat ja hitaat) imeytyvät suolistosta vereen. Esimerkiksi diabeetikoille tämä on tärkeä luku, koska se kertoo kuinka paljon ne kohottavat verensokeria.

GI-arvoja: Matala 55 tai alle - Keski 56-69 - Korkea 70 tai yli

Korkea GI
Ruoat, jotka sisältävät sokeria: Hunaja, melassi, maissisiirappi.
Hedelmät: Banaani, meloni, anannas, rusinat.
Vihannekset: Peruna, maissi, porkkana, punajuuret, nauriit ja palsternakat
Leivät: Valkoinen leipä tai valkoista vehnäjauhoa sisältävät tuotteet, maissileipä  
Riisi- ja maissi- ja pastatuotteet (ei täysjyväpasta)  
Pääasiassa kaikki murotuotteet
Perunanlastut, popcornit, riisikakut
Alkoholi, kalja, poikkeuksena punaviini (suosi luomuviiniä vähemmän torjunta-aineen takia)
Makeutetut kolajuomat, sokeri.

Matala GI
Useimmat vihannekset ja hedelmät, täysjyväviljatuotteet, kaura, ohra, ruskea riisi, parsakaali, couscous.
Liha, maitotuotteet (ei lisättyä sokeria)
Ohra, täysjyväpasta
Normaali kaurapuuro
Pähkinät, oliivit, juusto
Punaviini
Kananmuna  

Lähde: dietdoctor.com

Tuesday, April 22, 2014

KOOKOSÖLJY PARANTAA ELÄMÄNLAATUA

KOOKOSÖLJYSTÄ ON MONEKSI
Lisää lämpimään veteen kookoksen lisäksi hunajaa tai intiaanisokeria ja inkivääriä, niin saat todella terveellisen, energisoivan ja boostia aamuun tällä juomalla. Voit lisätä sitä myös aamupuuron joukkoon. Lämpimään veteen sekoitettuna kookosöljyä voi käyttää silmämeikin poistoon. Kookosöljy sopii kuivan päänahkan hoitamiseen sekä ihonhoitoon kosteuttavana ja hoitavana kokonaisvaltaisesti. Kookosöljy sopii intiimihygieniaan. Se on myös erinomainen mm. vauvan ihon kosteuttamiseen.

OIL PULLING - SUUHYGIENIAAN
Oil pulling eli öljypurskuttelu on perinteinen intialainen ayurvedinen hoitokeino, jossa kookosöljy kerää baktereja itseensä. Ajurvedan mukaan suun hoitaminen on kokonaisvaltaista terveydenhoitoa, jonka kautta hoidat koko kehon terveyttä. Suu kannattaa pitää siis terveenä. Oil pulling auttaa mm. hampaiden valkaisemiseen, plakin vähenemiseen, vihlomiseen, poskiontelontulehduksiin, ihottumiin, maksan ylikuormittumiseen, unettomuuteen ja nivelvaivoihin.

2 viikon hoito-ohjeet suuhygienian parantamiseksi:
- Tee tämä ensimmäiseksi aamuisin. Voit harjata hampaat perinteisesti ensin.
- 1 tl kookosöljyä (tai seesamiöljy) suuhun.
- Purskuttele 10-15 minuuttia. Luit oikein, tämä toimenpide kestää pidempään kuin normaali hampaiden pesu. Älä niele öljyä.
- Sylje öljy pois (mielellään biojätteeseen, jos sellainen on) ja kurlaa suu vedellä.
- Puhdista suu lämpimällä suolavedellä (merisuola, vuorisuola tms.) --> emäksinen suu, jossa bakteerit eivät viihdy.
- Voit harjat hampaat lopuksi normaaliin tapaan.


PARKINSON
"Kookosöljy paransi elämänlaatuani parissa päivässä".

Olen 74 v. Parkinsonin tautia sairastava mies, jolla on lääkityksenä Mirapex Er (3 mg ) ja Azilect ( 1 mg ). Oireina hitaus, horjuminen, jäykkyys, nivelkivut sekä jalan raahautuminen. Vasen jalan alaosa on lisäksi todella turvonnut. Osteopaattini on huomannut nivelieni liikkuvuuden paranneen. Kun aloin ottamaan kookosöljyä 8x päivässä, parannukset olivat hämmästyttäviä. Nykyään liikun reippaasti ja vaivattomasti. Nopeuteni muuttui testin mukaan 3,2 km/h --> 4,8 km/h. Pystyn laittamaan housut jalkaan ilman tukea. Turvotus on kadonnut jalastani. Veriarvoni tutkittiin kahden kuukauden kuluttua ja HDL (hyvä kolesteroli) oli noussut. Sain terveen potilaan veritulokset. Käytän kookosrasvaa kahvissani/teessäni. Tohtori Newport kertoo, että 19 potilasta on kertonut hyödyistä hänelle. Asiaa tutkitaan vielä erillisissä kaksoissokkotutkimuksissa."

Lähde: Naturanetin palautteet, http://coconutoil.com/coconut-oil-improves-life-of-74-year-old-man-with-parkinsons/

Tuesday, April 15, 2014

SUOMALAINEN KOOKOSVESI - KOIVUNMAHLA

                                                                        Juttusarja Luontaisterveyslehti - LUONTO - PARAS HOITAJA

SUOMALAINEN KOOKOSVESI - KOIVUNMAHLA

Oletko kiinnostunut anti-aging eli ikääntymisen ehkäisystä?
Tiesitkö, että koivunmahlalla on voimakkaasti nuorentava vaikutus. Tutkimuksissa (in vitro) uudistuneiden ihosolujen määrä kasvoi 25% kahden viikon käytön jälkeen. Se myös suojaa soluja hapettumisen aiheuttamalta stressiltä, kuten UV-säteiltä, ympäristö-
saasteilta ja tulehduksen aiheuttamilta seurauksilta aivan kuten antioksidantit tekevät.




Koivunmahla on yksi metsiemme terveysaarteista, joka odottaa noutajaansa. Koivunmahla antaa vedelle makeahkon, mutta raikkaan ja terveellisen maun. Tuore mahla (n. 4 h) on ns. nestemäistä kristallivettä. Mahla on elävää vettä kehollesi.




Voidaan hyvin sanoa, että tämä vesi on meidän vastine kookosvedelle. Sillä on jopa samantyyppisiä ominaisuuksiakin. Hyvin vitamiini- ja mineraalipitoinen, vähäkalorinen, puhdistava elämänvesi. Soluille se antaa ravintoaineita ja energiaa. Toimii erinomaisena palautusjuomana! Juomaa voi juoda kuka tahansa, allergisuutta ei olla ainakaan virallisesti havaittu. Koivunmahla puhdistaa kehoa ja ihoamme ja tekee hyvää aineenvaihdunnallemme. Voit nauttia ainakin 2 litraa juomaa päivässä.

Sisältää mm. näitä ravintoaineita:
- fruktoosia, glukoosia, hedelmähappoa, aminohappoja, C-vitamiinia, kaliumia, kalsiumia, fosforia, magnesiumia, natriumia, mangaania, sinkkiä ja rautaa.

Paras aika on huhtikuu (n. 4 viikkoa) --> koivun silmujen puhkemiseen saakka. Mahlan saaminen koivusta on yksinkertainen prosessi. Voit saada jopa 15 litraa nestettä.
- poraa läpimitaltaan n. 2 cm reikä puun kylkeen 5 cm syvyyteen. Muista, että puu on ystäväsi, kiitä häntä siitä.
- huuhdo reikä porauspurusta yms.
- laita reikään korkkitulppa --> laita tulppaan muoviletku, joka johtaa keräysastiaan (elintarvikekelpoiset apuvälineet)
Säilyvyyden kanssa täytyykin sitten olla tarkkana. Jos saat keräysastian hieman maan alle upotettua, tuote säilyy paremmin. Nauti muutaman päivän sisällä. Pilaantuneen mahlan tunnistaa sameudesta tai harmahtavasta väristä/paksummasta rakenteesta. 

Voit lievittää mm. näitä oireita:
- reuman, nivelreuma
- munuaissairaudet
- vatsahaava
- koivulle allerginen voi mahdollisesti vähentää lääkitystä tai jättämään ne kokonaan pois.
- maksaa puhdistava (esim. lääkekuurin jälkeen juo mahlaa)

Kosmetiikkavalmistajista esim. Madara käyttää kosmetiikassa koivunmahlaa. Nordic Koivu Oy vie 22 eri maahan koivunmahlaa.

KUUSENKERKKÄ
Kuusenkerkkä on kuusen vuosikasvain, joka sijaitsee oksien päässä ja on väriltään kirkkaan vihreä. Se on paitsi syötävä, kirpeän makea sekä terveellinen. Se sisältää A- ja C-vitamiineja, hivenaineita sekä antioksidantteja. Voit syödä niitä sellaisenaan tai puristaa niistä mehua. Höyryhengitykseen ne ovat myös hyviä. Se saattaa tuoda helpotusta särkyihin, vatsavaivoihin ja reumaoireisiin. Keuhkoista se irrottaa limaa ja lievittää tulehduksia. Muista kuitenkin kohtuus tässäkin, liiallinen altistus voi olla haitallista. Ruokakäyttöön siitä tulee osa salaattia tai kuivattuna ja pakastettuna voit pidentää käyttöaikaa. Kuusenkerkkien keruu ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Voit käyttää kuusenkerkkävettä myös kasvovetenä.

Vinkkinä lopuksi: Yhdistele nämä kaksi 100% luonnon aarretta ja kehosi kiittää!
Lähde: Madara, Nordic Koivu Oy

Friday, March 7, 2014

KILPIRAUHANEN

Kilpirauhasongelmat ovat yleistyneet todella paljon, mutta toisaalta myös tieto sen hoitamiseksi on lisääntynyt. Naisilla voi olla jopa 8 kertainen riski miehiin verrattuna saada kilpirauhasongelmia elämänsä aikana. On arvoitu, että jopa 60% sairastuneista eivät edes tiedä sairastavansa. Jos sinulla on seuraavia oireita, kannattaa tarkistuttaa lääkärillä kilpirauhasarvot. Sain kysymyksen onko kilpirauhashormonia missään yrtissä? Kilpirauhashormonia ei ole missään yrtissä, ainakaan siitä ei löydy mainintaa. Muista, että ruokavalio on tässäkin sairaudessa tärkeässä roolissa.

VAJAATOIMINTA JA LIIKATOIMINTA
1. Kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi) syntyy, kun kilpirauhanen ei enää pysty tuottamaan riittävästi kilpirauhashormoneja.
2. Kilpirauhasen liikatoiminta (hypertyreoosi), yleisin aiheuttaja on Basedowin tauti eli Gravesin tauti (autoimmuunisairaus).

OIREET (YLEISIMMÄT)
Painonnousu, turvotus, väsymys, masennus, kuulo- ja tasapaino-ongelmat, kylmyyden tunne, kuiva iho, aloitekyvyn puute, uniongelmat, näköhäiriöt, ummetus, hiustenlähtö, lihaskivut, lihasheikkous, lapsettomuus, äänen madaltuminen (naisilla). Liikatoiminnassa erityispiirteenä on lisäksi silmien ulkonema. Muita syitä ovat liikatoimiva kyhmystruuma (ns. myrkkystruuma) sekä yksittäinen liikatoimiva kilpirauhaskyhmy.

Keskustele lääkärisi kanssa lääkehoidoista. Vaihtoehtohoidoista mm. nämä ovat kilpirauhasen toimintaa tukevia täsmätuotteita:

VAIHTOEHTOISIA TUOTTEITA
1. Kaurauute
Ominaisuudet: Rauhoittava, mieltä tasaava (sedatiivinen), jännitystä ja stressin
aiheuttamaa ahdistusta lievittävä, kilpirauhasta hoitava, estrogeeninen, masennusta
ehkäisevä (antidepressiivinen). Lievästi nestettä poistava vaikutus (diureettinen).

2. Fucus Rakkolevä
Fucus vesiculosus (rakkolevä) on levälaji, jonka sisältämä jodi aktivoi kilpirauhasta. Se sisältää myös runsaasti mineraalielementtejä ja vitamiineja. Sen hoikentava vaikutus johtuu sen sisältämästä jodista, joka on helposti imeytyvää. Tämä jodi aktivoi kilpirauhasta, nopeuttaen rasvan pilkkoutumisprosesseja. Jos on kyse liikatoiminnasta, fucus rakkolevää on hyvä ottaa varovaisesti: esim. 5 tippaa/vrk. Jos oireet voimistuvat, lopeta käyttö. Yliannostus voi aiheuttaa kilpirauhasen liikatoimintaa ja sydämen häiriöitä.

3. Natrium chloratum (Schüsslerin suola 6)
Kompensoi liikatoiminnan vaikutuksia immuunipuolustukseen.

4. Metavit
Kilpirauhasta tasapainottava, ei pelkästään vajaatoimintaa hoitava. Sisältää vitamiineja ja aminohappoja mm. tyrosiinia ja karnitiinia.

5. Monizym
Tuote on ruoansulatuksen parantamiseen, mutta myös kilpirauhasen toiminnallisten häiriöiden ja väsymysoireyhtymän ja keskittymishäiriöiden oheishoitoon. Myös astman, heinänuhan ja ruoka-aineallergioiden estäminen.

6. Venäjänjuuri voi auttaa sekä vajaatoimintaan, että liikatuotantoon. Se auttaa elimistöä adaptoitumaan stressitilanteisiin sekä vahvistaa immuniteettia.

7. Echinacea saattaa auttaa molempiin oireisiin, mutta kannattaa kokeilla mitä sinun kehosi on tästä mieltä. Vajaatoimintaan saatat hyötyä tästä enemmän kuin liikatuotantoon.

 8. Ashwagandha

Muita tukevia aineita:
Parapähkinä (seleeni), Chlorella (puhdistus raskasmetalleista), tyrosiini, jodi, A-,B-, C- ja D-vitamiinit, omega-3. Sinkin puutteen voi helposti todeta nestemäisellä sinkkivalmisteella tehtävällä makutestillä: Jos maistat välittömän ja epämiellyttävän maun, sinulla on sinkkiarvot kohdallaan. Jos et maista mitään, sinulla on vajausta. Sinkkitestaustuote löytyy googlesta nimellä Zinc Status. Kannattaa pysyä ajantasalla aiheesta, koska jatkuvasti löydetään lisää hyviä kilpirauhassairautta tukevia ruoka-aineita.

Lähteet: thyroid.org, kilpirauhasliitto, naturalnews.com, naturanetti.fi

Tuesday, March 4, 2014

TERVEYS KUNTOON RUOKA-AINEILLA - ORAC-ARVOT

Ajattele, että käsissäsi oleva ruoka voi auttaa sinua voimaan paremmin. Ruoka voi parhaimmillaan auttaa sinua ehkäisemään ja lieventämään monia sairauksia. Kuten esimerkiksi nivelrikkoa vähentämällä tulehdusta, parantamalla nivelen liikkuvuutta ja kipua helpottamaan. Yksi erinomaisen hyvä asia ruoan parantavassa voimassa on, että siinä ei ole sivuvaikutuksia. Seuraavassa listassa on mainittu muutamia hyviä lähteitä:

Mausteet
Maapallon antioksidanttirikkaimmat tuotteet löytyvät mausteista. Jauhetun neilikan ORAC-arvo on huikeat 290,000. Vertailun vuoksi pakurikääpä 52,000 ja mustikka 4,669 (oracvalues.com). Joten jos haluat ruokaasi terveyttä, mausta se oikeilla mausteilla!*
Myöhemmin alhaalla olevasta taulukosta näet esimerkkejä antioksidanttiarvoista (ORAC)

Mustikka
Tämä metsiemme supermarja sisältää suuren määrän antioksidanttia. Se auttaa ehkäisemään tulehdusta sekä suojaa elintärkeitä solujamme saasteilta, torjunta-aineilta, tupakansavulta yms. terveyttämme uhkaavilta aineosilta.

Pakurikääpä
Tee tästä toisesta metsiemme aarteesta terveysuute, jota voi juoda sellaisenaan, käyttää kahvin joukkoon, smoothien pohjana, raakasuklaassa tai vaikkapa käyttää riisin keittovetenä. Pakurikäävän antioksidantti-arvo on huikea 52.000 (ORAC-arvo).

Lohi
Lohessa on merkittävä määrä omega-3 rasvahappoja, jotka vähentävät tulehdusta. Tutkimusten mukaan ihmiset jotka käyttävät tulehduskipulääkkeitä, ovat voineet joko vähentää tai lopettaa kokonaan niiden käytön kun omega-3 tasot ovat riittävän ylhäällä.

Banaani
hedelmän sisältämä magnesium ja potassium auttaa kasvattamaan luuston tiheyttä. Magnesiumin tiedetään lievittävän nivelkipujen oireita. Ei siis ihme, että puissa kiipeilevät apinat pitävät näistä herkuista.

Appelsiini

C-vitamiini on tärkeä rustokudoksen kehitykseen. Liian pieni määrä C-vitamiinia saattaa aiheuttaa polven nivelrikkoa. **

Vihreä tee
Vihreän teen tiedetään auttavan myös niveliin. Sen sisältämät fytokemikaalit vähentävät tulehduksia ja toki sillä on monia muitakin positiivisia vaikutuksia terveyteemme.

Ananas
Bromelaiini on ananaksen superentsyymi, joka auttaa mm. tulehdukseen ja ruoansulatukseen. Sitä on kaikkialla ananaksessa, mutta eniten ananaksen ydinosassa, keskellä hedelmää. Osta siis koko hedelmä, jos haluat parhaimman lähteen.

Lisäravinteita nivelille:
Glucosamiini, Kondroitiinisulfaatti, omega-3, Krilliöljy, resveratrol, MSM (ruston tuotanto), kalsium, C-vitamiini, D-vitamiini, K-vitamiini.  Jatkuvasti löydetään uusia nivelille hyödyllisiä aineita, joten kannattaa lukea paljon eri lähteistä.

ORAC-arvo
ORAC-arvo kertoo ruoan terveysarvosta. Se kertoo menetelmästä, jota käytetään mitattaessa antioksidanttien määrää ruoassa ja lisäravinteissa. Mitä korkeampi ORAC-arvo, sitä tehokkaammin se toimii vapaita happiradikaaleja vastaan. Vapaita happiradikaaleja on kaikkialla, ilmassa, kehossamme sekä materiaaleissa ympärillämme. Ymmärrät sen ehkä helpommin konkreettisella esimerkillä. Kun löydät vanhan muoviämpärin ja se on alkanut hajoamaan. Sen ovat aiheuttaneet vapaat happiradikaalit. Miksi vanhoja taideteoksia suojataan? Niitä suojataan happiradikaaleilta, jotka rappeuttavat niiden kunnon. Sama pätee meihin ihmisiin. Siksi on elintärkeää suojata kehoamme antioksidanteilla näitä terveytemme rappeuttajia vastaan, jotka aiheuttavat mm. sydänkohtauksia ja syöpää. Pystyt hillitsemään ikääntymisen merkkejä ja sairauksia pitämällä huolta riittävästä antioksidanttiarvostasi.

Muutamia ORAC-arvoja / 100g kyseistä tuotetta
  1. Neilikka, jauhettu 290,283
  2. Oregano, kuivattu 175,295
  3. Rosmariini, kuivattu 165,280
  4. Timjami, kuivattu 157,380
  5. Kaneli, jauhettu 131,420  
  6. Kurkuma, jauhettu 127,068
  7. Ruusunmarja 96,150
  8. Muskotti, jauhettu 69,640
  9. Raakakaakao nibsit 62,100
  10. Basilika, kuivattu 61,063
  11. Kookos, kuivattu 55,653
  12. Pakurikääpä 52,000
  13. Mustapippuri 34,053
  14. sinapinsiemen, keltainen 29,257
  15. Raaka kookosjauhe 95,500
  16. Gojimarja (luomu) 25,300
  17. Acai-marja 18,500
  18. Inkivääri, raaka 14,840
  19. Piparminttu, raaka 13,978
  20. Tumma suklaa 13,120
  21. Kidney-pavut, kypsät siemenet 8,606
  22. Pistaasipähkinät 7,675
  23. Luumu 5,770
  24. Valkosipuli, raaka 5,708
  25. Vadelma, raaka 5,065
  26. Mustikka 4,669
  27. Punaviini, Cabernet Sauvignon 4,523
  28. Mansikka 4,302
  29. Omena, red delicious kuorineen 4,275
  30. Rusina 2,830
  31. Mangosteen 2,500
  32. Cashew, raaka 1,948
  33. Avocado, raaka 1,922
  34. Kukkakaali, keitetty 1,387
  35. Sitruuna, ilman kuorta 1,346
  36. Aprikoosi, raaka 1,110
  37. Tee, hanaveteen keitetty 1,128
  38. Sipuli, raaka 913
  39. Nonihedelmä, raaka 800
  40. Banaani, raaka 795
  41. Porkkana 697
  42. Omenaviinietikka 564
  43. Tomaatti, raaka 546
  44. Jäävuorisalaatti, raaka 438
  45. Maissi, makea, keltainen, tölkissä 413
  46. Valkoviini 392
  47. Ananas, raaka 385
  48. Neitsytoliiviöljy 372
* Oikeilla mausteilla tarkoitetaan tässä terveydelle hyviä. Tässä kerrotaan myös miksi se ei aina ole niin helppoa saada sitä terveellisempää tuotetta. Otetaan esimerkiksi kaneli. Suomeen tuodaan pääasiassa maustekanelia, joka sisältää kumariinia (kassiakanelilajike Cinnamomum cassia). Kumariini on maksalle myrkyllinen aine (maksatoksinen). Turvallinen päiväannos 50 kiloisella ihmisellä on 1 teelusikallinen normaalia kaupan kanelia (n. 5 mg kumariinia). Kumariinia vähän sisältävää kaneli on nimeltään Ceylonin kaneli. Se tulee Sri Lankasta, jonka tuotantomäärät ja toimitusvarmuus ovat teollisuuden tarpeisiin liian heikkoja. Lisäksi sen maku on mieto. Siksi leipomotkaan eivät mielellään käytä sitä. Ceyloninkanelia saa Suomessa lähinnä luontaistuotekaupoista. Suuret mausteen maahantuojat eivät tätä lajiketta Suomeen tuo.

**(The Arthritis Research Institute of America, Inc. / Journal Public Health Nutrition)
Lisää ORAC-arvoja löydät tästä: oracvalue.com
Lähteitä: Yle.fi, Evira.fi, Wikipedia, Wiki.answers.com, oracvalues.com, US department of Agriculture/Journal of American Chemical Society

Thursday, February 6, 2014

HYVÄ UNI - 6 KOHTAA



















HYVÄ UNI
Hyvä uni on tärkeää - tässä muutamia vinkkejä parempaan uneen. Kun nukut hyvin, olet seuraavana päiväna virkeä ja energisoitunut. On tärkeää löytää juuri sinulle sopiva nukkumisstrategia. Se voi vaatia hieman aikaa, mutta on sen arvoista myös. Ylösnouseminen aamuisin samaan aikaan auttaa monia pitämään rytmin toimivana. Jos heräät ilman herätyskelloa suurinpiirtein samaan aikaan joka päivä, se on jo hyvä merkki hyvästä unirytmistä.

Tässä hyviä univinkkejä:
1. Säännöllinen unirytmi Valmistele kehoasi unen tuloon vähintään 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Sulje puhelimet ja muut sähköiset laitteet ja pidä ne poissa makuuhuoneesta. Jos haluat ottaa päiväunet, tee se iltapäivällä ja maksimissaan 30 min. Silloin se ei häiritse yöunta.

2. Viilennä makuuhuoneesi Tuuleta talvisin puoli tuntia, jotta huoneeseen tulee viileätä ja raikasta, happipitoista ilmaa. Säiden lauhtuessa, jos mahdollista, pidä ikkuna avoinna pidempään tai koko yön.

3. Syö illalla kevyesti Rasvainen ruoka on raskaampaa vatsalle ja suolistolle. Kevyt iltapala on parempi vaihtoehto eikä kuormita kehoasi. Kupillinen sennateetä, kamonillateetä tai muuta rauhoittavaa teelajia iltaisin on suositeltavaa, ei kuitenkaan esim. vihreä tee, jossa on runsaasti piristävää kofeiinia. Samaten ei pidä nauttia kofeiinipitoista kahvia iltaisin. Hyviä ja rauhoittavia ovat myös esim. yrteistä damiana ja kärsimyskukka sekä pähkinät, jogurtti, hedelmät ja hunaja.

4. Rauhoittava yrtti saattaa auttaa rauhoittumaan kuten damiana, kärsimyskukka ja valeriaana. Käpyrauhasen tuottama ns. pimeähormoni melatoniini saattaa auttaa myös unen tuloon. Melatoniini-hormonin toimintaan vaikuttaa valo, joten iltaisin ei kannata pitää kirkkaita valoja makuuhuoneessa. Iltalukemiseksi kannattaa valita rauhoittavaa lukemista ja lukulampun valo olisi hyvä olla suunnattu kirjaan. Työasioiden tuominen iltalukemiseksi on monesti yöunta häiritsevä tekijä. Niin kivaa kuin voisi olla ottaa tietokone sänkyyn, niin se on todella huono vaihtoehto ja ehdottomasti unta ja unentuloa häiritsevä tekijä.
5. Ajoita liikunta reilusti ennen
nukkumisaikaa tapahtuvaksi. Jos olet pelaamassa klo 22 ja yrität saada unta klo 24, niin elimistö ei välttämättä pysty samantien rauhoittumaan kun vasta on adrenaliinit purettu ja elimistö on valvetilassa. Hyvät unenlahjat omaavilla tämäkin onnistuu, mutta jos on ongelmia, muuta aikataulua.

6. Stressin vähentäminen. Tämä on nykypäivän elämässä eniten elämänhallintaa vaativa asia, johon kannattaa panostaa. Säännöllisyys ja menojen karsiminen auttavat osaltaan, mutta myös oma suhtautuminen asioihin. Jos sinulla on kotieläin, kissa, koira tms. Rauhoita iltasi viettämällä hänen kanssaan aikaa silittelemällä. Silitys tuo mielihyvähormonia ja toimii erinomaisena rauhoittajana.

Rauhallisia unikuvia! :)