Friday, March 7, 2014

KILPIRAUHANEN

Kilpirauhasongelmat ovat yleistyneet todella paljon, mutta toisaalta myös tieto sen hoitamiseksi on lisääntynyt. Naisilla voi olla jopa 8 kertainen riski miehiin verrattuna saada kilpirauhasongelmia elämänsä aikana. On arvoitu, että jopa 60% sairastuneista eivät edes tiedä sairastavansa. Jos sinulla on seuraavia oireita, kannattaa tarkistuttaa lääkärillä kilpirauhasarvot. Sain kysymyksen onko kilpirauhashormonia missään yrtissä? Kilpirauhashormonia ei ole missään yrtissä, ainakaan siitä ei löydy mainintaa. Muista, että ruokavalio on tässäkin sairaudessa tärkeässä roolissa.

VAJAATOIMINTA JA LIIKATOIMINTA
1. Kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi) syntyy, kun kilpirauhanen ei enää pysty tuottamaan riittävästi kilpirauhashormoneja.
2. Kilpirauhasen liikatoiminta (hypertyreoosi), yleisin aiheuttaja on Basedowin tauti eli Gravesin tauti (autoimmuunisairaus).

OIREET (YLEISIMMÄT)
Painonnousu, turvotus, väsymys, masennus, kuulo- ja tasapaino-ongelmat, kylmyyden tunne, kuiva iho, aloitekyvyn puute, uniongelmat, näköhäiriöt, ummetus, hiustenlähtö, lihaskivut, lihasheikkous, lapsettomuus, äänen madaltuminen (naisilla). Liikatoiminnassa erityispiirteenä on lisäksi silmien ulkonema. Muita syitä ovat liikatoimiva kyhmystruuma (ns. myrkkystruuma) sekä yksittäinen liikatoimiva kilpirauhaskyhmy.

Keskustele lääkärisi kanssa lääkehoidoista. Vaihtoehtohoidoista mm. nämä ovat kilpirauhasen toimintaa tukevia täsmätuotteita:

VAIHTOEHTOISIA TUOTTEITA
1. Kaurauute
Ominaisuudet: Rauhoittava, mieltä tasaava (sedatiivinen), jännitystä ja stressin
aiheuttamaa ahdistusta lievittävä, kilpirauhasta hoitava, estrogeeninen, masennusta
ehkäisevä (antidepressiivinen). Lievästi nestettä poistava vaikutus (diureettinen).

2. Fucus Rakkolevä
Fucus vesiculosus (rakkolevä) on levälaji, jonka sisältämä jodi aktivoi kilpirauhasta. Se sisältää myös runsaasti mineraalielementtejä ja vitamiineja. Sen hoikentava vaikutus johtuu sen sisältämästä jodista, joka on helposti imeytyvää. Tämä jodi aktivoi kilpirauhasta, nopeuttaen rasvan pilkkoutumisprosesseja. Jos on kyse liikatoiminnasta, fucus rakkolevää on hyvä ottaa varovaisesti: esim. 5 tippaa/vrk. Jos oireet voimistuvat, lopeta käyttö. Yliannostus voi aiheuttaa kilpirauhasen liikatoimintaa ja sydämen häiriöitä.

3. Natrium chloratum (Schüsslerin suola 6)
Kompensoi liikatoiminnan vaikutuksia immuunipuolustukseen.

4. Metavit
Kilpirauhasta tasapainottava, ei pelkästään vajaatoimintaa hoitava. Sisältää vitamiineja ja aminohappoja mm. tyrosiinia ja karnitiinia.

5. Monizym
Tuote on ruoansulatuksen parantamiseen, mutta myös kilpirauhasen toiminnallisten häiriöiden ja väsymysoireyhtymän ja keskittymishäiriöiden oheishoitoon. Myös astman, heinänuhan ja ruoka-aineallergioiden estäminen.

6. Venäjänjuuri voi auttaa sekä vajaatoimintaan, että liikatuotantoon. Se auttaa elimistöä adaptoitumaan stressitilanteisiin sekä vahvistaa immuniteettia.

7. Echinacea saattaa auttaa molempiin oireisiin, mutta kannattaa kokeilla mitä sinun kehosi on tästä mieltä. Vajaatoimintaan saatat hyötyä tästä enemmän kuin liikatuotantoon.

 8. Ashwagandha

Muita tukevia aineita:
Parapähkinä (seleeni), Chlorella (puhdistus raskasmetalleista), tyrosiini, jodi, A-,B-, C- ja D-vitamiinit, omega-3. Sinkin puutteen voi helposti todeta nestemäisellä sinkkivalmisteella tehtävällä makutestillä: Jos maistat välittömän ja epämiellyttävän maun, sinulla on sinkkiarvot kohdallaan. Jos et maista mitään, sinulla on vajausta. Sinkkitestaustuote löytyy googlesta nimellä Zinc Status. Kannattaa pysyä ajantasalla aiheesta, koska jatkuvasti löydetään lisää hyviä kilpirauhassairautta tukevia ruoka-aineita.

Lähteet: thyroid.org, kilpirauhasliitto, naturalnews.com, naturanetti.fi

No comments:

Post a Comment