Thursday, January 23, 2014

LIUKOINEN VS. LIUKENEMATON KUITU


Molemmat ovat tärkeitä ruokavaliossasi ja molempia on hyvä saada suunnilleen yhtä paljon. Liukoinen kuitu hidastaa ruoansulatusta, joka antaa tärkeille vitamiineille ja kivennäisaineille aikaa imeytyä suolistossa. Liukenematon kuitu pysyy suhteellisen ehjänä ja pyyhkäisee läpi ruoansulatuskanavan työntäen jätettä. Tämäntyyppinen kuitu lisää irtotavaraa ulosteessa joka liikkuu suolistossa helpommin.

TARVE
Kuidun tarve on keskimäärin 21-25 grammaa (naiset), 30-38 grammaa (miehet)*.

LÄHTEET - HEDELMÄT, VIHANNEKSET, VILJAT

Liukunematon kuitu on monesti hedelmän tai vihanneksen suojakuori. Omenan kuoren sisäinen osa on liukoista kuitua ja ulkokuori liukenematonta.
Liukunemattomia ovat esimerkiksi: Kurkun kuori, omenan kuori, viinirypäleen kuori, herneen kuori, kaali, salaatti, sipuli ja paprika ja ehkä vähän yllättäen popcorni. Kokojyväviljat sisältävät paljon liukenematonta kuitua. Jos ostat viljatuotteita, katso, että pussissa lukee "kokojyvävilja" (whole grain, whole wheat). Popcornit.

UMMETUS? LIUKENEMATON KUITU AUTTAA
Kuivatut hedelmät, taatelit ja luumut auttavat ummetukseen liukenemattomien kuitujen ansiosta, jotka työntävät ulostemassaa eteenpäin.

*iom.edu - Institute of Medicine

No comments:

Post a Comment