Thursday, August 28, 2014

KASVUKIVUT JA RAVINTOAINEIDEN PUUTOS

Kasvukivut - ne johtuvat monesti ravintoaineiden puutteesta














Kuva: Nicki Varkevisser, Flickr

Miten sitten selität asian nuorelle, siinä se haaste onkin. Kokeilin kerran tätä keinoa: "Pete, kun sulla on se mopo, johon laitat risiiniöljyä siksi, että mopon moottori toimisi tehokkaammin ja se kulkisi nopeammin. Ajattele, että ottamalla lisävitamiineja itsellesi, voit saada omaan kehoosi samalla lailla tehokkuutta, joka näkyy mm. siinä, että ei tule flunssaa niin helposti ja erityisesti nyt kun sulla on noita kasvukipuja, ne vähenevät. Lisävitamiineja saat syömällä enemmän kasviksia. Tiesitkö muuten, että viidakon lihaskimppu, Gorilla syö pääasiassa kasviksia ja hedelmiä!"

Keho käy läpi valtavan muutoksen kun se puperteetti-iässä kokee kasvupyrähdyksiä. Se vaatii silloin myös erityisiä raaka-aineita kasvuun. Näitä toki saat kun syöt terveellisesti, mutta hampurilais-ateria, kokis, energiajuomat ja karkit ei sitä valitettavasti tuo. Lisää siis ravintoosi (edes jotain näistä) vihanneksia, kasviksia ja ihan yksinkertaisesti paljon vettä. Luomulihaa, luomukananmunia, kalaa, pähkinöitä ja avokadoa. Kun sulla on kasvukipuja, keho antaa signaalin, johon sinun on hyvä reagoida! Näitä tarvitset vitamiineja tarvitset ainakin:

Magnesium
Kalsium
D-vitamiini
Sinkki
Omega 3
E-vitamiini
Seleeni


Riittävä uni on tärkeää, koska unessa kehosi kasvaa ja kehittyy myös. Kännykät ja tietokoneet pois makuuhuoneesta. Tarkista D-vitamiinitasosi mittaamalla se lääkärikeskuksessa. Jos se on alle 50 Nmol/L, sinun on hyvä tankata D3-vitamiinia ainakin 100 µg/pv.

No comments:

Post a Comment