Thursday, October 3, 2013

YRTTILIHAPYÖRYKÄT UUNISSA - RUOKA-ALLERGISELLE

Hei, jaan ystäväni Marin reseptejä kaikille, joilla on ruoka-allergioita. Bon appetit!

Tässä on lihapyörykkäresepti ihmiselle, jolla on ruoka-allergioita, kuten maitoproteiiniallergia, laktoosi-intoleranssi, kananmuna-allergia, keliakia tai korkea kolesteroli yms. Sopii myös oivallisesti painoaan tarkkailevalle.

Yrttilihapyörykät uunissa (hanki aineet luomuna mikäli mahdollista)

1. työvaihe
1 dl kasvirasvaruokakermaa * (jos sinulla EI ole allergiaa, voit korvata sen oikealla kermalla, maidolla ja voilla. Lue sivun alalaidassa oleva lisäys)
noin 0,3 dl tattarihiutaleita

2. työvaihe
noin 1/2 dl tuoretta sitruunamelissaa
noin 1/4 dl tuoretta basilikaa
1-2 valkosipulin kynttä
1 iso keltasipuli

3. työvaihe
1/2 -1 tl sinappia tai ripaus sinappijauhetta
1 tl vihreää pestoa
½ tl kuivattua timjamia
maun mukaan jauhettua mustaa pippuria, kuiten käytä varoen
3rkl sitruunamehua
1 kasvisliemikuutio tai maun mukaan suolaa

4. työvaihe
200g kalkkunan paistijauhelihaa
200g kananpojan paistijauhelihaa

1. työvaihe: Tattarihiutaleet laitetaan kasvikerman joukkoon ja annetaan seoksen
odotella siinä noin 10 min.
2. työvaihe: Silppuroidaan basilika, sitruunamelissa, valkosipuli ja sipuli.
Laitetaan edellämainitut kasvikerma-tattarihiutale seokseen.
3. työvaihe: Edellä mainittuun seokseen lisätään 3. työvaiheen mausteet.
Tarkista maistamalla, että seoksessa on tarpeeksi suolaa ja maku on riittävä
ennen kuin siirryt seuraavaan vaiheeseen.
4. työvaihe: Lisää edellä saatuun seokseen 4. työvaiheen jauheliha.
Sekoita kaikki ainekset todella huolellisesti esim. vatkaimen kanssa ensin 
taikinakoukkujen avulla ja sitten vispilöiden kanssa.

Nosta leivinpaperilla suojatulle uunipellille ruokalusikoin muotoillut 
lihapyörykät. Tästä annoksesta saa noin 20 kpl. 
Paista noin 200 asteen lämmössä noin 30 min ajan.
Jos kastike tarpeen:
Nopean tomaattikastikkeen saat purkillisesta tomaattipyreetä, mihin on
lisätty vettä ja maun mukaan yrttimausteita ja ripaus suolaa.
Sitten nämä kiehautetaan.
Voi halutessa suurustaa maissijauholla tai perunajauholla.

Tarjoilla voi keitetyn basmatiriisin kera tai perunajuuressoseen kanssa.

* Kasvirasva/soijakerma valmiste on must, koska kyseinen resepti on maitoproteiiniallergisille ja ihmisille joilla on laktoosi-intoleranssi. Voilla ja maitopohjaisella kermalla allerginen on petipotilas loppupäivän ja seuraavankin päivän, lisänä vielä suuret vatsakivut ja ripuli.

No comments:

Post a Comment