Kesällä grillaaminen on parhaimmillaan kivaa ulkoilmapuuhaa ja yhdessäoloa, mutta se voi myös rasittaa kehoa. Jos haluat voida paremmin, on hyvä aina väliajoin tehdä pieni puhdistus elimistöön. Kun huolehdit sisäelinten terveydestä, huolehdit myös koko kehon terveydestä.
MAKSAN tehtävänä on muuttaa nauttimamme ainesosat elimistölle sopivaan muotoon. Se valmistaa sappinestettä ja tuhoaa bakteereja ja myrkkyjä. Se on siten elintärkeä puhdistuslaitos, terveytemme ylläpitäjä. Lisäksi se varastoi tärkeitä vitamiineja kuten A- ja B12 -vitamiineja sekä rautaa.
Maksa on ruoansulatuselimistöön kuuluva ruoansulatusrauhanen ja elimistön suurin rauhanen. Ihmisen maksa painaa noin 2 kg, riippuen iästä. Maksa sijaitsee vatsaontelon yläosassa oikealla puolella välittömästi pallean alla, miltei täysin kylkiluiden suojassa.
Jos maksa ei toimi, iho muuttuu keltaiseksi, koska maksa ei pysty poistamaan verestä bilirubiinia. Bilirubiiniin liittyy monen tuntema hemoglobiini. Bilirubiini on rasvaliukoinen, joten elimistö ei saa sitä eritetyksi sellaisenaan. Maksa korjaa todella hyvin itseään, vaikka vain pieni osa siitä olisi kunnossa. Yleisin maksan sairauksista on rasvamaksa, jossa maksan koko suurenee siihen kertyneen rasvan takia. Muita sairauksia on hepatiitit eli maksatulehdukset ja maksan kasvaimet.
Maksaa puhdistavia tuotteita:
1. Sitruuna ja inkivääritee. Se puhdistaa samalla verta, ollen erittäin hyödyllinen.
2. Vehnänorasmehu alkalisoi verta ja toimii voimakkaana antioksidanttina.
3. B-vitamiinit helpottavat verenkiertoa ja veren puhdistusta, erityisesti B1-, B2-, B3-vitamiinit.
4. Punajuuri-, porkkana- ja sellerimehu sisältävät karotenoideja ja flavonoideja, jotka puhdistavat ja parantavat vastustuskykyä. Sellerimehu toimii kihtiin, koska se
hajottaa puriineja. Runsaasti puriineja sisältävä ruokavalio ja alkoholin, erityisesti oluen, nauttiminen ovat yleisiä kihdin syitä.
5. Juo riittävästi puhdasta vettä, se edistää munuaisen toimintaa ja maksan puhdistusta.
6. Liikunta, kunnon, yli 8 tunnin yöunet, liikkuminen luonnossa sekä seksi kaikki vaikuttavat hapentuotantoa parantavasti.
7. Voikukka*, rucola ja pinaatti edistävät myös maksan terveyttä.
Tässä on 3 päivän puhdistus, joka antaa roimasti uutta puhtia!
Käytä isoa mukia peruskokona.
AAMIAINEN
1. Nesteenä vihreä tee sitruunan kera
2. 1 tl Pellavansiemeniä. Pellavansiemeniä voidaan liottaa vedessä tunti tai yön yli.
3. 1 tl mantelivoita* (mm. paljon vitamiineja, tukee aineenvaihduntaa)
4. Banaania ja/tai vadelmia
LOUNAS
1. 1/2 muki mantelimaitoa
2. 4 selleriä
3. 1 kurkku
4. mustikoita
5. 1 lime puristettuna
6. ohranorasta tuoreena tai jauheena
7. lopuksi ananasmehua
ILLALLINEN
1. 1/2 mukillinen kookosvettä/koivunmahlaa
2. kupillinen mustikoita
3. 1/4 avokadoa
4. 1/4 cayenne-pippuria (boostaamaan aineenvaihduntaa)
5. 1 tl pellavansiemeniä
HYVÄ VINKKI YLEISPUHDISTUKSEEN
Erittäin yksinkertainen, mutta tehokas puhdistus on juoda aamuisin noin 0,5 - 1,0 litraa hapetettua huoneenlämpöistä vettä tyhjään vatsaan. Veteen kannattaa lisätä luomusitruunan mehua tehostamaan puhdistusta. Voit myös nauttia lisäksi chlorellaa esim. kapseleina, ne edistävät puhdistumista tehokkaasti.
*Mantelivoin ohje (myydään myös terveyskaupoissa)
300 g manteleita, kuorittuja tai kuorimattomia
Käytä tehokasta tehosekoitinta (vähintään 1000 w) tai monitoimikonetta (saattaa toimia paremmin) sekä aikaa. Laita mantelit tehosekoittimeen ja käytä konetta riittävän kauan, jotta mantelit muuttuvat "voiksi". Pysäytä kone väliajoin ja kaavi tahna reunalta keskelle uudestaan. Tämä kovaääninen prosessi vie aikaa 15-25 minuuttia. Huomaat kyllä kun seos alkaa paksuuntua. Mantelivoi myös kuumenee jauhettaessa paljon.
Voit myös paahtaa manteleita uunissa 175 asteessa noin 6-7 minuuttia. Voit laittaa lämpimät mantelit tehosekoittimeen ja mausta ne esimerkiksi merisuolalla. Älä käytä makeutusaineita, koska ne vähentävät voin säilymisaikaa.
* Voikukkaa on helppo käyttää salaatissa, keitoissa tai muhennoksissa. Se kannattaa siis syödä mieluummin kuin kitkeä. Juuresta voi keittää liemiä ja sitä voi myös kuivata ja käyttää mausteeksi. Kun valitset lehtiä, etsi pyöreäreunaisia, sillä ne maistuvat yleensä parhaimmilta eikä ole niin kitkerä kuin sahalaitainen lehti. Huom! Varressa ja oikein ison lehden keskiosassa on karvaalle maistuvaa nestettä, joka kannattaa poistaa ennen ruokaan laittamista. Erityisesti vitamiinien, raudan ja kaliumin takia tätä arvokasta kasvia kannattaa lisätä ruokaasi ja nostaa ruoan arvoa terveytesi parantajana. Sadonkorjuu on parasta toukokuussa, toki sitä voi kerätä pitkin kesää. Kerää nuppuja sitä mukaa kun uusia tulee. Juuria kannattaa kerätä syksyisin.
Hop hop, katse siis pihamaan aarteisiin! :)
Lähteitä: Pinterest.com / maryann rizzo, Suomen reumaliitto
No comments:
Post a Comment