Ajattele, että käsissäsi oleva ruoka voi auttaa sinua voimaan paremmin. Ruoka voi parhaimmillaan auttaa sinua ehkäisemään ja lieventämään monia sairauksia. Kuten esimerkiksi nivelrikkoa vähentämällä tulehdusta, parantamalla nivelen liikkuvuutta ja kipua helpottamaan. Yksi erinomaisen hyvä asia ruoan parantavassa voimassa on, että siinä ei ole sivuvaikutuksia. Seuraavassa listassa on mainittu muutamia hyviä lähteitä:
Mausteet
Maapallon antioksidanttirikkaimmat tuotteet löytyvät mausteista. Jauhetun neilikan ORAC-arvo on huikeat 290,000. Vertailun vuoksi pakurikääpä 52,000 ja mustikka 4,669 (oracvalues.com). Joten jos haluat ruokaasi terveyttä, mausta se oikeilla mausteilla!*
Myöhemmin alhaalla olevasta taulukosta näet esimerkkejä antioksidanttiarvoista (ORAC)
Mustikka
Tämä metsiemme supermarja sisältää suuren määrän antioksidanttia. Se auttaa ehkäisemään tulehdusta sekä suojaa elintärkeitä solujamme saasteilta, torjunta-aineilta, tupakansavulta yms. terveyttämme uhkaavilta aineosilta.
Pakurikääpä
Tee tästä toisesta metsiemme aarteesta terveysuute, jota voi juoda sellaisenaan, käyttää kahvin joukkoon, smoothien pohjana, raakasuklaassa tai vaikkapa käyttää riisin keittovetenä. Pakurikäävän antioksidantti-arvo on huikea 52.000 (ORAC-arvo).
Lohi
Lohessa on merkittävä määrä omega-3 rasvahappoja, jotka vähentävät tulehdusta. Tutkimusten mukaan ihmiset jotka käyttävät tulehduskipulääkkeitä, ovat voineet joko vähentää tai lopettaa kokonaan niiden käytön kun omega-3 tasot ovat riittävän ylhäällä.
Banaani
hedelmän sisältämä magnesium ja potassium auttaa kasvattamaan luuston tiheyttä. Magnesiumin tiedetään lievittävän nivelkipujen oireita. Ei siis ihme, että puissa kiipeilevät apinat pitävät näistä herkuista.
Appelsiini
C-vitamiini on tärkeä rustokudoksen kehitykseen. Liian pieni määrä C-vitamiinia saattaa aiheuttaa polven nivelrikkoa. **
Vihreä tee
Vihreän teen tiedetään auttavan myös niveliin. Sen sisältämät fytokemikaalit vähentävät tulehduksia ja toki sillä on monia muitakin positiivisia vaikutuksia terveyteemme.
Ananas
Bromelaiini on ananaksen superentsyymi, joka auttaa mm. tulehdukseen ja ruoansulatukseen. Sitä on kaikkialla ananaksessa, mutta eniten ananaksen ydinosassa, keskellä hedelmää. Osta siis koko hedelmä, jos haluat parhaimman lähteen.
Lisäravinteita nivelille:
Glucosamiini, Kondroitiinisulfaatti, omega-3, Krilliöljy, resveratrol, MSM (ruston tuotanto), kalsium, C-vitamiini, D-vitamiini, K-vitamiini. Jatkuvasti löydetään uusia nivelille hyödyllisiä aineita, joten kannattaa lukea paljon eri lähteistä.
ORAC-arvo
ORAC-arvo kertoo ruoan terveysarvosta. Se kertoo menetelmästä, jota käytetään mitattaessa antioksidanttien määrää ruoassa ja lisäravinteissa. Mitä korkeampi ORAC-arvo, sitä tehokkaammin se toimii vapaita happiradikaaleja vastaan. Vapaita happiradikaaleja on kaikkialla, ilmassa, kehossamme sekä materiaaleissa ympärillämme. Ymmärrät sen ehkä helpommin konkreettisella esimerkillä. Kun löydät vanhan muoviämpärin ja se on alkanut hajoamaan. Sen ovat aiheuttaneet vapaat happiradikaalit. Miksi vanhoja taideteoksia suojataan? Niitä suojataan happiradikaaleilta, jotka rappeuttavat niiden kunnon. Sama pätee meihin ihmisiin. Siksi on elintärkeää suojata kehoamme antioksidanteilla näitä terveytemme rappeuttajia vastaan, jotka aiheuttavat mm. sydänkohtauksia ja syöpää. Pystyt hillitsemään ikääntymisen merkkejä ja sairauksia pitämällä huolta riittävästä antioksidanttiarvostasi.
Muutamia ORAC-arvoja / 100g kyseistä tuotetta
- Neilikka, jauhettu 290,283
- Oregano, kuivattu 175,295
- Rosmariini, kuivattu 165,280
- Timjami, kuivattu 157,380
- Kaneli, jauhettu 131,420
- Kurkuma, jauhettu 127,068
- Ruusunmarja 96,150
- Muskotti, jauhettu 69,640
- Raakakaakao nibsit 62,100
- Basilika, kuivattu 61,063
- Kookos, kuivattu 55,653
- Pakurikääpä 52,000
- Mustapippuri 34,053
- sinapinsiemen, keltainen 29,257
- Raaka kookosjauhe 95,500
- Gojimarja (luomu) 25,300
- Acai-marja 18,500
- Inkivääri, raaka 14,840
- Piparminttu, raaka 13,978
- Tumma suklaa 13,120
- Kidney-pavut, kypsät siemenet 8,606
- Pistaasipähkinät 7,675
- Luumu 5,770
- Valkosipuli, raaka 5,708
- Vadelma, raaka 5,065
- Mustikka 4,669
- Punaviini, Cabernet Sauvignon 4,523
- Mansikka 4,302
- Omena, red delicious kuorineen 4,275
- Rusina 2,830
- Mangosteen 2,500
- Cashew, raaka 1,948
- Avocado, raaka 1,922
- Kukkakaali, keitetty 1,387
- Sitruuna, ilman kuorta 1,346
- Aprikoosi, raaka 1,110
- Tee, hanaveteen keitetty 1,128
- Sipuli, raaka 913
- Nonihedelmä, raaka 800
- Banaani, raaka 795
- Porkkana 697
- Omenaviinietikka 564
- Tomaatti, raaka 546
- Jäävuorisalaatti, raaka 438
- Maissi, makea, keltainen, tölkissä 413
- Valkoviini 392
- Ananas, raaka 385
- Neitsytoliiviöljy 372
**(The Arthritis Research Institute of America, Inc. / Journal Public Health Nutrition)
Lähteitä: Yle.fi, Evira.fi, Wikipedia, Wiki.answers.com, oracvalues.com, US department of Agriculture/Journal of American Chemical Society
Hei Tommi! Ihania juttuja sulla täällä! Vilkaisisitko minun juttuja, sivun tekeminen vasta alussa https://kirsikkaliving.blogspot.com/
ReplyDelete