Monday, October 21, 2013

RUOKA ON PARASTA LÄÄKETTÄ KEHOLLESI

Ajatella miten positiivisia asioita voikaan oma sairaus tuoda:) Oma Crohnin tauti on opettanut minua elämään yksinkertaisemmin, kiitollisemmin ja ennen kaikkea ymmärtämään päivittäisen ruoan merkityksen terveydelle. Voi sanoa, että onneksi kävin läpi vaikean leikkaushoidon noin kahden vuoden toipumisineen, se kantapääkoulu oli minulle käänteentekevä. Siitä yhtenä osoituksena on 10 vuoden lähes lääkkeetön kausi elämässäni. Elän parasta eli terveintä aikaa elämässäni tällä hetkellä. Olen todella kiitollinen asiasta. On ihmeellistä, että koululääketiede ei ole vielä kovinkaan paljon panostanut ravinnon parantavaan vaikutukseen. Toisaalta, miten se olisi edes mahdollistakaan, jos lääkärillä on noin 10 minuuttia aikaa selvittää potilaan sairaus? Funktionaalinen lääketiede on hieno asia ja toivonkin, että sille puolelle siirtyy paljon lääkäreitä, koska siellä tutkitaan ihmistä kokonaisuutena. 

MEKSIKOLAINEN RUOKA VS. SUOMALAINEN RUOKA
Keskustelin meksikolaisen ystäväni kanssa länsimaisesta/suomalaisesta ruokavaliosta. Hän kertoi vaihtaneensa oman meksikolaisen ruokavalionsa suomalaiseen ruokavalioon, ja kauhistuneensa näkyvästä ja tuntuvasta muutoksesta jo kahden viikon jälkeen. Hänen aiempi ruokavalionsa sisälsi paljon puhdistavia, vihreitä ja raakana syötäviä ruoka-aineita, mm. smoothie-juomia, joissa on paljon vihreää (vehnänoras, chlorella jne.) sekä paljon hedelmiä, vihanneksia, taco-maissileipää ja kanaa. Hän kertoi syöneensä noin kaksi viikkoa normaalia suomalaista ruokaa, sisältäen mm. paljon leipää, maitoa, perunaa, herkkuna suomalaista perinteistä kahvipullaa. Hän kertoi tunteneensa kuinka ajatukset eivät ole selkeitä, vatsa alkoi turvota ja hän suorastaan tunsi olonsa masentuneeksi jo ajatellessaankin ruokaa. Jopa fyysiseen olemukseensa hän huomasi suuren muutoksen, näinkin lyhyessä ajassa. Vatsan seutu alkoi näyttämään hänen mielestään "pullamös-
söltä". Joten on selvää, että hän vaihtoi takaisin paljon puhdasta vettä, hedelmiä, pähköitä ja vihanneksia sisältävään ruokavalioonsa. Hänen aiemmasta ruokavaliostaan saa runsaammin vitamiineja, kivennäisaineita ja mineraaleita hyvässä suhteessa. Tässä kohtaa on tärkeätä huomata, että pähkinöiden erona moniin muihin lihottaviin herkkuihin on kuitenkin se, ettei pähkinöistä löydy juuri ollenkaan valtimoita kovettavaa rasvaa. Kannattaa valita pähkinöitä, joihin ei ole lisätty suolaa tai rasvaa, ja suosia puhdasta luomulaatuista pähkinää. Pähkinöissä on myös hyvin imeytyvää, luustolle tärkeää kalsiumia.

OMA KONKREETTINEN HAVAINTO
Saman eron ruokavalion tärkeydestä huomasin itsekin erittäin konkreettisesti kun matkus-
timme Floridassa muutama vuosi sitten. Söimme pääosin terveellistä itsetehtyä kotiruokaa, koska asuimme perheessä jossa perheenäiti arvostaa puhdasta ja itsevalmistettua ruokaa. Kuitenkin kolme viikkoa ja useampi pikaruokavisiitti päivämatkoilla ja retkillä riitti sairastuttamaan minut niin, että suolistoni vuoti verta pitkän aikaa matkan jälkeen. Kokeiltua tulivat mm. seuraavat pikaruokaketjut kertaalleen: Mc Donald´s, Burger King, Taco Bell, Dunkin Donuts, Sbarro ja Subway. Maku oli pääosin ihan hyvää, sitä en kiistä, mutta olo sen jälkeen ei ollut niin energinen kuin olisin toivonut. USA:n pikaruokaloille toimitettava tehotuotettu liha on erittäin huonolaatuista ja huonoenergista. Se että sairastuin vakavasti pikaruoasta sai minut entistä enemmän vakuuttuneemmaksi ruoan "lääkkeellisestä" vaikutuksesta terveyteeni.

MC DONALD´S SALAATTI LIHOTTAA ENEMMÄN KUIN HAMPURILAINEN
Luin tuoreen uutisen (21.10.2013) englantilaisesta Daily Mail-lehdestä, joka kertoo, että Mc Donald´s salaatti on lihottavampi kuin hampurilainen. Luulisi, että heidän salaatti on parempi vyötäröllesi kuin salaatti - asia ei olekaan ihan niin selkeä. Varsinkin kun lisätään esimerkiksi Caesar-salaattiin salaatinkastike. Salaatinkastikkeen ja leivänpalojen myötä annos sisältää 425 kaloria ja 21,4 g rasvaa. Normaali hampurilainen sisältää 253 kaloria ja 7,7 g rasvaa. Lyhyt päätelmä on tietysti, että voi jättää leipäpalat ja kastikkeen pois tai vaihtaa se oliiviöljypoh-jaiseen kastikkeeseen, jos sellainen on tarjolla. Silti tämä yhtälö saattaa yllättää monet.

PUHDISTUS
Elimistön puhdistaminen säännöllisin väliajoin tai kun olemme sairaana antaa kehollemme keinon uudistumiseen ja terveenä pysymiseen. Mitä puhtaampaa ruokaa syömme, sitä vähemmän kehomme sisäelinten tarvitsee toimia suodattaessaan syömäämme ruokaa epäpuhtauksista tai sinne kuulumattomista lisäaineista. Se ei tarkoita, että kaikki lisäaineet ovat turhia, mutta monet niistä rasittavat elimistöämme vain siksi, että tuotteen hyllyikää koitetaan pidentää, makua tai ulkonäköä parantaa. Yritän syödä niin, että viikottainen ruokarytmi, kaikkein mieluiten aamiaiseni, pitää sisällään puhdistavia, vihreitä ruoka-aineita kuten vehnänorasta, chlorellaa, spirulinaa, mutta myös muuta vihreää salaatin, kurkun jne. muodossa. Kun olin vastikään messuilla kolme pitkää päivää, huomasin yhden oleellisen asian. En väsynyt lainkaan niin paljon kun join noin 2 litraa energisoivaa smoothiejuomaa, joka sisälsi mm. vihreää, pähkinöitä ja pakuriteetä. Kun on syönyt perinteisen messuaterian seivovasta pöydästä, olo on todella kylläinen, ja energiataso laskee ja täytyy todella tsempata pysyäkseen virkeänä koko päivän.

VINKKI MATKALLE
Vinkki matkailijalle! Hedelmät, jotka syödään kuorineen raakana Meksikossa, monesti desinfioidaan tuotteella nimeltä Mikrodyn (tai Bacdyn). Tällä jo 50-luvulla patentoidulla ionisoidulla hopeavedellä poistetaan haitalliset mikro-organismit kastamalla salaatit yms. runsaaseen puhtaaseen veteen, jossa on noin 8 tippaa hopeavettä. Tämän voi helposti tehdä muovipussissakin, jos on lomalla. Hyvämaineiset ravintolat tekevät näin ja säästävät turistit turhilta vatsaongelmilta. Tämä asia helpottaa kun matkustelemme ja haluamme syödä terveellisiä hedelmiä ja vihanneksia. Hopeavettä voi myös laittaa juomaveteen puhdistalla näin oma juomavesi bakteereista ja viruksista

LUONTO ON NEROKAS
Olen monesti ihmetellyt luonnon kiertokulkua, sen yksinkertaisuutta ja samalla nerokkuutta, kaiken tarkoitusta, kuten eräässä Avara Luonto -ohjelmassa tuli ilmi. Miten ihmeellistä onkaan, kun karhu syö lohta ja kantaa lohen suussaan sisämaahan, jotta voi syödä ateriansa rauhassa. Siinä paikassa, johon lohen jätteet jäävät, puusto voi erittäin hyvin ja tutkimuksen mukaan puusto nimenomaan tarvitsee karhujen ja lohen symbioosia tähän työhön. Miten nerokasta! Sama nerokkuus pätee ruoan puhtaudessa ja yksinkertaisuudessa. Mitä vähemmän sitä on käsitelty, sen terveellisempi ruoka yleensä on meille.

KIIRE JA STRESSI
Yksi ihmisen ongelma on kiire. Koko yhteiskunnalla on koko ajan kiire, pääosin sääntöjen, rahan ja tuottavuuden takia. Oletko koskaan miettinyt sitä tosiasiaa, että luonnossa tällaista kiirettä ei ole. Jos eläin on sairas se ei ota särkylääkettä ja saalista ruokaa. Silloin eläimen keho menee säästöliekille ja eläin odottaa kärsivällisesti kunnes vamma/sairaus menee paranee. Luonnon kiertokulkua on myös kuoleman luonnollisuus, joka meillä
ymmärretään aivan erilaisena asiana.

Blogin osoite: naturanetti.blogspot.fi

No comments:

Post a Comment