Ravintoasiantuntijat-juttusarja julkaistaan Luontaisterveys-lehdessä kesällä 2014.
Mirva osallistuu Ravintoasiantuntijat.fi -2014 koulutukseen ja kirjoittaa oman kannustavan tarinansa ravinnon tervehdyttävästä vaikutuksesta.
FUNKTIONAALINEN LÄÄKÄRI SEKÄ PALEO-RUOKAVALIO AUTTOI
KANANMUNIA PÄIVITTÄIN
MAITO VAIHTUI MANTELIMAITOON
Makeuttamaton mantelimaito on loistava maidonkorvike niin puuroissa, letuissa kuin melkein missä tahansa, missä yleensä käytetään tavallista maitoa. Myös kookosmaito ja kookoskerma ovat hyviä maidon korvikkeita. Voita voi käyttää, vaikka onkin tehty maidosta. Huomaa, että maitorasvalla ei ole elimistöön samanlaista vaikutusta, kuin itse maidolla/maitotuotteella.
Perunaa isälleni ei suositeltu, ja sen tilalla meneekin paljon uunijuureksia.
Tässä muutamia suosittuja ja herkullisia reseptejä Mirvan keittiöstä.
UUNIJUUREKSET
1. Kuori sipulit ja juurekset ja lihko sopiviksi paloiksi.
2. Lado juurekset voideltuun uunivuokaan tai pellille.
Kypsennä 175-asteessa noin tunti.
Lisää puolessa välissä mausteita (valkosipulirouhetta, pippuria, vuorisuolaa, tmv.) sekä lorauta päälle kookosöljyä.
ÄLYNOPEA SUOLAINEN PIIRAS
VALTAVA HALU OPPIA UUTTA
Kaikkien hienojen kokemusten jälkeen halusin itse opiskella lisää ravinnosta ja sen merkityksestä ihmisen terveyteen, hyvinvointiin, sairauksien ennaltaehkäisyyn ja niiden hoitoon. Samoihin aikoihin näin ilmoituksen Ravintoasiantuntijat-koulutuksesta, jota pysyi suorittamaan työn ohessa - kuten minulle loistavasti sopii ollessani kotiäiti. Opiskelu tapahtuu pääasiassa etäopiskeluna, jonka lisäksi on 4 lähijaksoviikonloppua vuoden aikana ja opinnäytetyön suorittaminen. Koulutuksessa opitaan myös paljon muita terveyteen liittyviä aiheita. Olen aivan innoissani, koska koulutukseen on hakeutunut todella hieno porukka ihmisiä, joilla on valtava kiinnostus samanlaisia asioita kohtaan. Loistavien luennoitsijoiden ja opettajien lisäksi saamme paljon tietoa toisiltamme – uskon, että yhteydenpito jatkuu koulutuksen loputtuakin.
Terveellistä elämää toivottaen!
Mirva Ruohonen
Mirva osallistuu Ravintoasiantuntijat.fi -2014 koulutukseen ja kirjoittaa oman kannustavan tarinansa ravinnon tervehdyttävästä vaikutuksesta.
”Nämä
lääkkeet kun otat, niin voit syödä ja elää kuten tähänkin
asti, mitään ei tarvitse muuttaa, ja oireet/vaivat loppuvat.”
Näitä lääkärin sanoja muistelen ja tätä kuulee niin usein.
Mutta onko se aina järkevää? Jos on mahdollista hoitaa asia
kuntoon muilla keinoin, ilman jatkuvaa, usein loppuelämän kestävää
lääkekuormitusta elimistölle?
Aloin
miettimään tarkemmin terveysasioita jo alle kaksikymppisenä. Vielä
enemmän niihin kiinnitti huomiota lasten syntymän jälkeen. Sitä
miten voin hoitaa kuntoon oireiden/vaivojen oikean syyn eli sen
alkulähteen, eikä vain peittää oireita tai vaikuttaa niihin.
Itsenäistä ravintoasioiden opiskelua ja tiedonhakua on takana jo
monta vuotta. Hyviä tietokanavia ovat olleet erilaiset
terveysaiheiset Facebook-ryhmät. Siellä on saanut jakaa ja oppia
monenlaisia terveysasioita samanhenkisten ihmisten kanssa.
FUNKTIONAALINEN LÄÄKÄRI SEKÄ PALEO-RUOKAVALIO AUTTOI
Kun
lääkäri määräsi isälleni kolesteroli sekä diabetes II
lääkityksen, sain suostuteltua hänet funktionaalisen lääkärin
vastaanotolle. Sitä kautta lähti liikkeelle hieno kokemus siitä,
miten paljon sillä on merkitystä, mitä ihminen syö.
Olen
isästäni äärettömän ylpeä, sillä hän ei koskaan aiemmin
elämässään ole mistään syystä joutunut miettimään, mitä
syö. Tähän niin sanottuun ruokavaliohoitoon hän oli kuitenkin
heti valmis lähtemään. Asia vaatii kuitenkin päättäväisyyttä,
itsekuria ja tietyistä omista tutuista jutuista luopumista. Isäni
sai funktionaaliselta lääkäriltä ruokavalio-ohjeet ja aloitti
ruokavalion. Veren sokeriarvot tasoittuivat normaaleiksi heti
ensimmäisten kahden viikon aikana, ja ovat siitä lähtien pysyneet
hyvinä. Kolesteroliarvot lähtivät aluksi nousuun, jonka jälkeen
laskivat suositusten tasolle, ja ovat siinä pysyneet. Samoihin
aikoihin myös mieheni kävi samalla lääkärillä ja sai
ruokavalio-ohjeet astman hoitoon. Astmalääkitys hänellä on ollut
käytössä yli 20 vuotta. Mieheni astmaoireet vähenivät selkeästi
jo parin kuukauden aikana, aamuiset pahat yskäkohtaukset jäivät
pois, tukkoisuus hävisi ja keväiset siitepölyallergiat pysyivät
hyvin vähäisinä, aikaisempiin keväisiin verrattuna. Oli upea
tunne kun astmalääkkeet sai lopulta jättää kokonaan pois!
Näiden
kokemusten myötä aloin ottaa selvää niin sanotusta
Paleo-ruokavaliosta. Koko perheemme siirtyi viljattomaan ja lähes
maidottomaan ruokavalioon. Esikoiselta loppuivat satunnaiset
hengitysvaikeudet, ja kaikilta neljältä hävisivät atooppiset
ihottumat – eikä niitä ole sen jälkeen ollut.
KANANMUNIA PÄIVITTÄIN
Päivittäisiin
ruokavalintoihin kuuluu perheessämme mm.erilaiset smoothiet,
itsetehty siemenleipä sekä riisileipä, munakkaat, juurekset,
kasvikset, marjat, hedelmät, pähkinät, jne. Kananmunia menee
paljon - isällänikin 5-6 päivässä - ja kolesterolit pysyvät
suositelluissa lukemissa.
MAITO VAIHTUI MANTELIMAITOON
Makeuttamaton mantelimaito on loistava maidonkorvike niin puuroissa, letuissa kuin melkein missä tahansa, missä yleensä käytetään tavallista maitoa. Myös kookosmaito ja kookoskerma ovat hyviä maidon korvikkeita. Voita voi käyttää, vaikka onkin tehty maidosta. Huomaa, että maitorasvalla ei ole elimistöön samanlaista vaikutusta, kuin itse maidolla/maitotuotteella.
Perunaa isälleni ei suositeltu, ja sen tilalla meneekin paljon uunijuureksia.
Tässä muutamia suosittuja ja herkullisia reseptejä Mirvan keittiöstä.
UUNIJUUREKSET
1. Kuori sipulit ja juurekset ja lihko sopiviksi paloiksi.
2. Lado juurekset voideltuun uunivuokaan tai pellille.
Kypsennä 175-asteessa noin tunti.
Lisää puolessa välissä mausteita (valkosipulirouhetta, pippuria, vuorisuolaa, tmv.) sekä lorauta päälle kookosöljyä.
ÄLYNOPEA SUOLAINEN PIIRAS
Pohjalle:
Paistettua jauhelihaa tai paistettua broileria tai savukalaa tai kinkkua
Kasviksia
Mausteita
- Lado raaka-aineet piirakkavuoan pohjalle (halkaisija n.26cm)
Päälle:
6dl mantelimaitoa (makeuttamaton)
4 kananmunaa
1dl mantelijauhoa
1tl suolaa
- Sekoita ainekset hyvin ja kaada piirakkavuokaan, täytteiden päälle.
- Paista 200C kauniin ruskeaksi.
LIHAPULLAT
400g jauhelihaa
Mausteita
Sipulia
2 Kananmuna
200g Paseerattua tomaattia
- Sekoita hyvin.
- Tee pellille, leivinpaperin päälle lihapullia ja paista 200C kypsiksi. Tai paista pannulla.
MUTAKAKKU
200g voita
200g suklaata
5 kananmunaa
1,5dl mantelijauhoa
2dl kookospalmusokeria (myös tavallinen käy)
- sulata voi ja suklaa -> sekoita
- lisää sokeri
- lisää munat yksitellen, vatkaten
- lisää mantelijauho
- sekoita tasaiseksi ja kaada voideltuun irtopohjavuokaan
- paista 200C, noin 10-15min
- anna jäähtyä ennen tarjoilua, mutakakun kuuluu jäädä tahmeaksi keskeltä.
Paistettua jauhelihaa tai paistettua broileria tai savukalaa tai kinkkua
Kasviksia
Mausteita
- Lado raaka-aineet piirakkavuoan pohjalle (halkaisija n.26cm)
Päälle:
6dl mantelimaitoa (makeuttamaton)
4 kananmunaa
1dl mantelijauhoa
1tl suolaa
- Sekoita ainekset hyvin ja kaada piirakkavuokaan, täytteiden päälle.
- Paista 200C kauniin ruskeaksi.
LIHAPULLAT
400g jauhelihaa
Mausteita
Sipulia
2 Kananmuna
200g Paseerattua tomaattia
- Sekoita hyvin.
- Tee pellille, leivinpaperin päälle lihapullia ja paista 200C kypsiksi. Tai paista pannulla.
MUTAKAKKU
200g voita
200g suklaata
5 kananmunaa
1,5dl mantelijauhoa
2dl kookospalmusokeria (myös tavallinen käy)
- sulata voi ja suklaa -> sekoita
- lisää sokeri
- lisää munat yksitellen, vatkaten
- lisää mantelijauho
- sekoita tasaiseksi ja kaada voideltuun irtopohjavuokaan
- paista 200C, noin 10-15min
- anna jäähtyä ennen tarjoilua, mutakakun kuuluu jäädä tahmeaksi keskeltä.
VALTAVA HALU OPPIA UUTTA
Kaikkien hienojen kokemusten jälkeen halusin itse opiskella lisää ravinnosta ja sen merkityksestä ihmisen terveyteen, hyvinvointiin, sairauksien ennaltaehkäisyyn ja niiden hoitoon. Samoihin aikoihin näin ilmoituksen Ravintoasiantuntijat-koulutuksesta, jota pysyi suorittamaan työn ohessa - kuten minulle loistavasti sopii ollessani kotiäiti. Opiskelu tapahtuu pääasiassa etäopiskeluna, jonka lisäksi on 4 lähijaksoviikonloppua vuoden aikana ja opinnäytetyön suorittaminen. Koulutuksessa opitaan myös paljon muita terveyteen liittyviä aiheita. Olen aivan innoissani, koska koulutukseen on hakeutunut todella hieno porukka ihmisiä, joilla on valtava kiinnostus samanlaisia asioita kohtaan. Loistavien luennoitsijoiden ja opettajien lisäksi saamme paljon tietoa toisiltamme – uskon, että yhteydenpito jatkuu koulutuksen loputtuakin.
Suosittelen
koulutusta kaikille, joilla on aito kiinnostus ravintoasioita
kohtaan. Ravintotietous on paitsi tärkeää myös hieno lisäarvo
myös muun ammatin oheen.
Terveellistä elämää toivottaen!
Mirva Ruohonen
RAVINTOASIANTUNTIJAT-KOULUTUS
Koulutuksen
filosofiana on löytää nykypäivän ravintoviidakosta oikeat eväät
terveelliseen elämään. Pitkälti nykypäivän ruokatottumusten
ansiosta meillä on yhä edelleen kasvavat määrät
diabetes-potilaita ja suolistosairaita, ja erityisesti
autoimmuuni-sairauksien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti.
Suuri vaikutus löytyy päivittäisistä ruokatottumuksistamme.
Seminaarien ja luentojen päätavoite on saada
ravintoasiantuntijoistamme oppaita, jotka pystyvät löytämään
itselleen, läheisilleen ja asiakkailleen oikeat ja terveet
ravintotottumukset. Koulutukseen haku tapahtuu täyttämällä
ilmoittautumiskaavake osoitteessa
www.ravintoasiantuntijat.fi Yhteystiedot: Tommi Sundqvist / 0400-160025 / tommi@ravintoasiantuntijat.fi
No comments:
Post a Comment