Tätä mieltä oli ala-asteen opettajani kun opettelin matematiikan kaavoja. Tottahan se on, niitä pitää käyttää, jotta ne pysyvät toimintakykyisinä. Se on hyvä muistaa koko elämän ajan. Olet varmasti kuullut, että käytämme vain 10% aivojemme kapasiteetista. Asia ei onneksi ole ihan näin mustavalkoinen, käytämme aivojamme monipuolisesti koko ajan. Tämä on todettu myös aivojen magneettitutkimuksessa, joka osoittaa, että aivot ovat aina aktiivisia, teimmepä sitten mitä tahansa. Silti aivojen stimulointi auttaa meitä pysymään terveempinä. Tämä pätee niin ihmisille kuin eläimillekin, mielekäs tekeminen aktivoi myös aivoja . Kun tapaan yli 80-vuotiaita, yksi suurimmista murheista heillä on muistin heikkeneminen. Tähän asiaan kannattaa herätä jo paljon aikaisemmassa vaiheessa. Tutkimusten mukaan riskiä voi alentaa jopa 50%.
AKTIVOI AIVOJASI
Myös aikuisiällä kannattaa opiskella uutta, jotain josta aidosti pitää. Olkoon opinnot sitten yliopistossa, kansalaisopistossa tai muualla, pääasia on, että opiskelee silloin tällöin jotain aivoja stimuloivaa. Luova taide tai musiikin opiskelu on myös erinomaista aivoja ruokkivaa toimintaa. Tuttavani, aktiivinen eläkeläinen käy jo 8. kertaa samaa eläkeläisten ATK-
peruskurssia ja eikä loppua varmaankaan ole näköpiirissä. Hän nauttii kurssista ja antaa itselleen aikaa opiskella kaikessa rauhassa. Aivojen toiminnan yksi kulmakivi on se, että pysyy sosiaalisesti aktiivisena ja voi vaihtaa kuulumisia toisten kanssa.
Minkälaista sosiaalisen kanssakäymisen sitten pitäisi olla? Vertaile esimerkiksi kirjeen kirjoittamista tai tilaisuudessa puhumista ystävien kanssa. Kun puhut tilassa, jossa on monta ihmistä kuuntelemassa, sinun täytyy olla aivan erilailla aktiivinen kuin jos kirjoitat yksin kirjettä. Aivosi joutuvat toimimaan paljon tehokkaammin sosiaalisessa vuorovaikutustilanteessa. Joudut miettimään sanojasi monelta kannalta ja tulkitsemaan kehonkieltä, kun olet ihmisten kanssa tekemisissä "livenä". Fyysinen aktiviteetti auttaa uusien aivosolujen lisääntymisessä ja aivosolujen vireystila paranee toiminnassa. Liikunta tukee siten aivojen toimintakykyä stimuloiden. "Vierivä kivi ei sammaloidu" pitää paikkaansa myös aivojen toiminnan suhteen. Huomaan käytännössä mikä koirallemme (labrador) on hyvää aivojumppaa ja hän myös nauttii siitä. Pallonetsintä aktivoi ja stimuloi aivoja ihan eri tavoin kuin normaali kävelylenkki. Koira on paljon pirteämpi ja energisempi vartin etsintälenkin jälkeen kuin puolentunnin kävelylenkin jälkeen.
Muista, että liikunta voi olla hauskaa ja rentoa. Valitse siis laji, jossa sinä viihdyt ja joka pitää sinut kunnossa. Jos sinulle sopii kävely, ei kannata pakottaa itseään juoksemaan maratonia. Pääasia on, että tekee jotain säännöllisesti. Itse harrastan aikidoa monestakin syystä, yksi syy on henkinen puoli. Se on hyvää jumppaa fyysisen kunnonkohotuksen lisäksi myös aivoille.
AIVOILLE OIKEAA RAVINTOA?
Aivot tarvitsevat ravintoaineita samalla lailla kuten koko kehosi tarvitsee. Tässä muutamia tärkeitä ruoka-aineita, jotka auttavat koko kehon terveyteen ja erityisesti myös aivojen toimintaan.
VESI JA HAPPI
Veden- ja hapenpuute on aivoillekin vaarallista, joten pidä huolta neste- ja happitasapainostasi.
SAKSANPÄHKINÄ
Kuvassa: saksanpähkinä, parapähkinä, cashewpähkinä ja hasselpähkinä
Oletko koskaan ajatellut kuinka samannäköinen aivojen kanssa on saksanpähkinä? Se ei ole sattumaa, sillä saksanpähkinä on myös erittäin terveellinen aivoille, ja on jopa monesti rankattu ykköseksi kun puhutaan aivoille tärkeimmistä ruoakalajeista. Saksanpähkinä sisältää runsaasti aivoille tärkeitä ravinneaineita sekä tukee terveellistä verenkiertoa, joka auttaa viemään happea aivoille. Aivot saavat vaurioita jo lyhyestäkin happivajauksesta, joten hapen moitteeton kuljetus aivoille on elintärkeää.
OLIVIÖLJY JA AVOCADO
Oliiviöljyn ja avokadon on todettu hidastavan aivojen ikääntymistä sen sisältämien
tyydyttymättömien rasvahappojen takia. Kun valitset kaupasta öljyä, muista, että laadukas öljy täytyy olla tummassa lasipullossa. Se on öljyn säilymiselle ykköskriteeri. Tummuus suojelee myös hapettumiselta ja lasi on öljylle turvallisempi ja terveellisempi säilytysmuoto. Öljy on myös usein laadukkaampaa kun se on lasipullossa.
MARJAT, HEDELMÄT JA VIHANNEKSET
Marjat vaikuttavat aivojen hyvinvointiin erityisesti. Ruokavalio, joka sisältää mustikkaa, mansikkaa ja muita marjoja hidastaa aivojen rappeutumista ja edistää muistin toimintaa tutkimuksen mukaan.
MAUSTEET KUTEN KURKUMA
Kurkuma sisältää erittäin paljon antioksidantteja vaikka onkin mauste. Siksi intialainen ruokakulttuuri on aivojen kannalta terveellinen. Intiassa ei ole alzheimer-sairautta samalla lailla kuin länsimaissa, johtuneeko runsaasta kurkuman käytöstä?
SARDIINIT JA LOHI
Sisältävät hyviä öljyjä ja täten edesauttavat boostaamaan aivojen toimintaa.
KAHVI
Kofeiini on mieto stimulantti, joka on kahvipavuissa. Se edistää mentaalipuolta, jonka varmaan kahvinjuojat ovat huomanneetkin.
PINAATTI
Sisältää kognitiivisen toiminnan tehostajaa, antioksidanttia nimeltä luteiini. Tutkimuksen mukaan vihreitä vihanneksia syövät naiset säilyttivät toimintakykynsä huomattavasti parempana kuin vertailuryhmä, joka söi vähän vihanneksia.
TUMMA SUKLAA
Antioksidantteja runsaasti sisältävä tumma suklaa on terveellistä koko kehollesi. Sen sisältämät flavonoidit auttavat verenkiertoa (säännöstellen kolesterolia sekä verenpainetta) ja näin ollen myös aivojen toimintaa.
PUNAJUURI
Punajuuren sisältämät luonnolliset nitraatit tukevat aivojen verenkiertoa.
MONIPUOLISUUS TÄRKEÄÄ
Kannattaa syödä mahdollisimman monipuolisesti, nauttia Omega-3 ja muita öljyjä, kuten kookosöljyä, sekä pitää huolta hedelmien ja vihannesten riittävästä saannista. Näin saat paljon terveyttä edistäviä antioksidantteja kehoosi. Alkoholi on liiallisesti nautittuna epäedullista, mutta 1-2 annosta silloin tällöin esim. punaviiniä on ihan sallittua ja mielialaa nostavaa. Tummien viinirypäleiden sisältämä resveratrol on voimakas ja monipuolinen antioksidantti. Antioksidantti vaikuttaa sekä ikääntymisen tuomiin muutoksiin että myös tehokkaasti erilaisiin tulehdus-vaivoihin. Suoliston hyvinvointi on tärkeää ja tukee samaten aivojen toimintaa, ja kun terveelliset omega-öljyt ja resveratrol tukevat myös suoliston tervettä toimintaa, niin niiden nauttiminen kannattaa, etenkin kun suolistoa kutsutaan nimellä "toiset aivot".
Aivot ovat kooltaan pienet, vain muutaman prosentin luokkaa kehon painosta, mutta silti aivot käyttävät lähes 20 prosenttia kehon verestä. Jos verisuonesi ovat huonossa kunnossa kehossasi, ne ovat sitä myös aivoissasi. Verisuonten kunto on siis tärkeää aivojenkin toiminnan kannalta. Verenpaine ja kolesteroli vaikuttavat myös aivojen toimintaan, joten pidä niistä hyvä huoli ja arvot kunnossa. Kun pidät huolta terveellisistä elämäntavoista ja terveellisestä ruoasta, aivotkin kiittävät sinua.
AIVOILLE VAHINGOLLISTA JA JOPA RIIPPUVUUTTA AIHEUTTAVA AINE
Riippuvuus tällä makeutusaineella on yhtä addiktoiva kuin kokaiini. Se löytyy meidän monen päivittäin nauttimista ruoka-annoksistamme. Makeutusaineen nimi on glukoosifruktoosisiirappi. Se on haitallista aivojen toiminnalle ja on vaikea keksiä järkevää terveydellistä syytä miksi sitä käytetään. Maissista valmistettu isoglukoosi eli glukoosi-fruktoosisiirappi (HFCS) on jalostettua sokeria joka imeytyy nopeasti verenkiertoon ja käynnistää turhia reaktioita mm. nälkähormo-
nien* ja insuliinin lisääntynyt tuotanto. Siitä seuraa lisäksi turhaa painonnousua. Katso tarkkaan tuoteselosteet, koska pelottavan monessa tuotteessa nykypäivänä on tämä makeutusaine.
Mm. Leivät, pakastepizzat, jogurtit, makeiset, myslipatukat, salaatinkastikkeet jopa purkkihedelmät saattavat sisältää tätä makeutusainetta. Huomaa kuitenkin, että luonnon hedelmissä fruktoosi on erilaista. Hedelmillä ei ole todettu fruktoosiin liittyviä
haittavaikutuksia.
Luonnon ja teollinen fruktoosi on eri asia. Luonnollinen muoto ei imeydy myöskään suoraan verenkiertoon. * leptiini ja greliini
PARKINSON
Parkinsonin tauti on parantumaton ja etenevä neurologinen sairaus, jossa keskiaivojen mustatumakkeen dopamiinia tuottavat hermosolut vähitellen rappeutuvat. Lääkkeillä oireita voidaan lievittää. Parkinsonin taudissa ruoka kannattaa olla mahdollisimman puhdasta. Puhdas ruoka tuo puhtaampaa verta aivoille. Kehon puhdistuksessa auttaa esimerkiksi Chlorella, makean veden levä. Vitamiineista kannattaa mainita ainakin seuraavat: C-vitamiini, D-vitamiini, Ubikinoni, magnesium, Omega-3, karnosiini. D-reseptoreita on aivoissakin, joten D-vitamiini on erittäin tärkeä. Magnesium toimii luonnollisena rentouttajana mahdollisesti melatoniinin kanssa auttaen parempaan unenlaatuun. Energiataso alenee Parkinsonin sairaudessa, koska mitokondrioiden kunto heikkenee, siihen auttaa ubikinoni. Hedelmien ja vihannesten antioksidantit ovat suositeltavia. Kannattaa syödä proteiinia lähes jokaisella aterialla, joka auttaa saamaan laajalti aminohappoja. Proteiinipitoisia ruokia ovat mm. kalat, munat, kana, liha, palkokasvit. VHH eli vähähiilihydraattinen ruokavalio on suositeltava, koska se vähentää sokerin palamisreaktion syntymistä, glykolysiä. Se on aivoille haitallista. Kannattaa siis tehdä paljon muutakin lääkkeiden syönnin ohella taudin kulun hidastamiseksi.
Lähteitä:
Huffingtonpost.com
Boston.com
Science.howstuffworks.com
Study published in the Annals of Neurology
Tufts University
Harvard Medical School
newsroom.ucla.edu/portal/ucla/this-is-your-brain-on-sugar-ucla-233992.aspx
digitaljournal.com/article/351810